Предмет: Хидраулика и пнеуматика (17 - M34I11)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМеханика флуида, хидропнеуматска, гасна и нафтна техника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..


Предмети којима је предуслов предмет Хидраулика и пнеуматика

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Хидропнеуматски системидада
Циљ предмета је стицање знања, компетенција и академских вештина студената о хидрауличким и пнеуматским компонентама које се користе у хидрауличким и пнеуматским системима за пренос снаге и управљање преносом снаге. Предметом се предвиђа развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама у домену хидраулике и пнеуматике. Такође је планирамо и постизање способности за употребу информационо-комуникационих технологија у области хидраулике и пнеуматике.
Оспособљеност за решавање конкретних проблема из области хидраулике и пнеуматике. Способност критичког и самокритичког мишљења и приступа при решавању конкретних проблема из области хидраулике и пнеуматике. Оспособљеност студената за рад са савременим техничким решењима хидраулике и пнеуматике. Развој вештина и спретности у области хидраулике и пнеуматике. Студенти ће такође бити оспособљени за коришћење информационо-комуникационих технологија у области хидраулике и пнеуматике.
Хидрауличне и пнеуматске компоненте, дефиниција, место и улога у хидрауличним и пнеуматским системима за пренос снаге и кретања и у хидрауличним и пнеуматским управљачким системима. Запремински компресори, принципи рада, предности и мане, класификација, параметри рада, карактеристике. Запреминске пумпе, опис рада, предности и мане, класификација, параметри рада, карактеристике. Запремински мотори, класификација, принципи рада, предности и мане, технички параметри, енергетске карактеристике. Управљачки вентили, класификација, принципи рада, графичко означавање, хидрауличне и управљачке карактеристике. Контрола температуре радне течности хидрауличког система.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања, лабораторијских и рачунских вежби. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања предметне материје. На лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Узелац, Д., Бикић, С.Хидропнеуматске компоненте2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Бикић, С.Хидропнеуматске компоненте : скрипта2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Вуковић, В., Ташин, С.Увод у хидропнеуматску технику2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бикић Синиша

Предавања
Недостаје слика

Ташин мр Слободан
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Олушки Никола
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Вукић Марко
Сарадник у настави

Лабораторијске вежбе