Предмет: Управљање пројектима (12 - II1019)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 24.10.2012..

Предмет Управљање пројектима има за циљ оспособљавање дипломираних индустријских инжењера за рад у пројектном тиму, за конципирање, обликовање и извођење пројеката по признатој методологији. Већина задатака које он обавља се јавља у облику пројекта, као нпр. развој производа, унапређење производа и процеса, смањење трошкова, унапређење квалитета, и др. те је важно да дипломирани инжењер влада предметном методологијом.
Студенти ће бити оспособљени да обликују, покрену и воде пројекат у складу са препознатљивом методологијом, да задатке развоја производа, унапређења производа и процеса и смањења трошкова посматрају и изведу по пројектном принципу.
Основни појмови у подручју управљања пројектима. Животни циклус пројекта и организација. Карактеристике. Однос животног циклуса производа и пројекта. Фазе пројекта. Процеси за управљање пројектима. Међудејство процеса. Групе процеса за управљање пројектом, покретање, планирање, извршење, надзор и контролу и завршавање пројекта. Подручја знања за управљање пројектом. Управљање интеграцијом пројекта. Управљање обимом пројекта. Управљање временом на пројекту. Управљање трошковима пројекта. Управљање квалитетом пројекта. Управљање људским ресурсима пројекта. Управљање комуникацијама на пројекту. Управљање ризиком пројекта. Управљање набавком за пројекат. Управљање пројектима у индустрији.
Предавања се изводе аудиторно. У ваннаставним терминима гостују вође пројеката из привреде. Вежбе су рачунарске и на њима се у радном окружењу MS Project приказују примери обрађени на предавањима
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Група аутораВодич кроз корпус знања за управљање пројектима, четврто издање, превод на српски језик2010Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Harvey Maylor Project Management 2010PearsonЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Радаковић др Никола
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Морача др Слободан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јовановић Милош
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Медојевић Милана
Истраживач сарадник

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Марјановић др Угљеша
Ванредни професор

Аудиторне вежбе