Предмет: Основи електротехнике (12 - II1007)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕлектротехничко и рачунарско инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 17.10.2012..

Циљ предмета је да студенти науче терминологију и основне законе Електротехнике и оспособе за решавање електричних кола временски константних струја и временски променљивих струја.
Студенти који успешно савладају градиво на предмету знају да реше једноставна електрична кола временски константне струје, да реше једноставна електрична кола са простопериодичним струјама, да израчунају тренутну, активну, реактивну и највећу снагу у електричним мрежама. Студенти су оспособљени да решавају једноставније електротехничке проблеме, да успешно комуницирају са колегама из струке и да буду успешан део мултидисциплинарног тима.
Рад електричних сила, напон и потенцијал електричног поља. Кондензатори. Јачина електричне струје. Први Кирхофов закон. Омов закон и отпорници. Редна и паралелна веза отпорника. Џулов закон. Други Кирхофов закон. Генератори и њихове карактеристике. Просто електрично коло. Решавање електричних мрежа. Електрична кола временски променљиве струје. Простопериодични режим, Импеданса, Решавање кола у комплексном домену, Фазори, Комплексна снага, Услов преноса максималне снаге, Симетрични трофазни системи.
Настава се изводи у виду предавања, уз мултимедијалне презентације. У настави се примењује индуктивни метод. На основу низа малих примера, стиче се знање које изграђује инжењерску интуицију. Студенти раде четири лабораторијске вежбе из једносмерних и простопериодичних струја.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Анамарија Јухас, Миодраг Милутинов, Неда Пекарић НадјЗбирка из основа електротехнике за студенте струковних студија2012Едиција ФТНСрпски језик
Giorgio RizzoniPrinciples and applications of electrical engineering2011McGraw HillЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада10.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Пекарић-Нађ др Неда
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јухас др Анамарија
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Херцег др Дејана
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Милутинов др Миодраг
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Јеркан др Дејан
Ванредни професор

Аудиторне вежбе