Предмет: Развој и пројектовање производа (12 - II1003)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2006..

Наставни предмет је намењен да слушаоцима, у мултикритеријумском приступу, приближи и разјасни главне принципе и методе развоја производа и програма рада у индустријским системима. Посебна пажња се у оквирима наставног предмета посвећује развоју нових и реинжењерингу постојећих производа, уз коришћење савремених метода рада, почев од комуникације о производу, преко његовог моделирања и констуисања, па све до избора материјала за компоненте и примене стандарда. Наставни предмет је примарно намењен развоју креативне компоненте будућих инжењера и њиховом оспособљавању да компетентно учествују у процесу креирања производа и програма рада радних система.
Студенти се превасходно обучавају да квалитетно и системски приступају проблемима развоја и пројектовања индустријских производа, а затим овладјују методама и техникама развојно'пројектантског рада. Паралелно са тим, студенти стичу низ корисних и прагматичних сазнања у области технике и инжењерства и упознају се са компонентама техничких система и припадајућим стандардима.
Појам производа и производног програма. Главни аспекти развоја производа и програма рада. Основе комуникације о производу, презентациони простори и методе презентације. Главни принципи документовања производа. Стандарди у развоју производа и њихова примена. Материјали у техници и инжењерству. Елементи техничких система: појам и класификација. Принципи изградње и разградње индустријских производа. Мултифункционалност производа. Појам одрживог развоја.
Настава предавања је фронталног типа са применом модерних дидактичких средстава и метода. Настава вежбања се изводи аудиторно и лабораторијски уз обавезу слушалаца да у оквиру наставе вежбања израде 3 ( три ) графичка рада.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Довниковић, ЛазарТехничко цртање са нацртном геометријом1996Факултет техничких наукаСрпски језик
Шиђанин, Лепосава; Герић, КатаринаМашински материјали I2002Факултет техничких наукаСрпски језик
Верига, СлободанМашински елементи: Везе и спојеви машинских елемената1972Машински факултет у БеоградуСрпски језик
Верига, СлободанМашински елементи: преносници - фрикциони преносници - кинематика зупчаника1972Машински факултет у БеоградуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада40.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Крсмановић др Цвијан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Андерла др Андраш
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Рафа Клара

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Андерла др Андраш
Ванредни професор

Аудиторне вежбе