Предмет: Рачунарске технологије (12 - II1002)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 17.10.2012..

Наставни предмет је технички оријентисан и даје основни преглед актуелних информационих технологија (ИТ), са циљем да студенте, који не морају да имају претходна знања из области ИТ, оспособи да самостално користе средства ИТ у даљим студијама Индустријског инжењерства. Студенти ће овладати разним областима ИТ, првенствено везаним за: архитектуру персоналних рачунара, карактеристике компоненти рачунарског система и могућности примене (како хардвера, тако и софтвера), примену рачунарских мрежа, оперативних система, софтверских алата за обраду текста, рада са табелама и електрониским презентацијама, као и за основне принципе програмирања.
Студенти ће након успешно положених предиспитних и испитних обавеза бити оспособљени да: разумеју основне концепте и терминологију у области информационих технологија; разумеју структуру савремених рачунарских система, начин функционисања њихових компоненти и њихову међусобну интеракцију; разумеју принципе рада оперативних система и рачунарских мрежа; користе сервисе Интернета уз свест о потенцијалним предностима и ризицима рада у глобалној рачунарској мрежи; користе стандардне софтверске алате за обраду текста, рад са табелама и креирање електронских презентација; самостално овладавају принципима рада нових верзија софтверских алата; алгоритамски размишљају и развијају једноставније корисничке програме; и суочавају са изазовима везаним за безбедност информација.
Основни појмови у области ИТ. Архитектура и принципи функционисања рачунарских система. Системи за приказивање података. Програмска решења за: обликовање и уређивање текста, рад са повезаним табелама и обликовање презентација. Појам, класификација и основни слојеви оперативних система. Врсте и компонете рачунарских мрежа, протоколи и принципи повезивања мрежа базираних на различитим мрежним технологијама. Различити аспекти примене глобалне рачунарске мреже. Основни сервиси Интернета, апликације и примена. Алгоритамски приказ поступака обраде података. Интегрисана развојна програмска окружења. Основни концепти одабраног програмског језика. Основне технике програмирања.
Настава предавања је фронтална и подразумева примену најсавременијих дидактичких средстава и метода. Настава вежбања се у целини изводи у специјализованим вежбаоницама са рачунарском подршком.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Луковић И., Ристић С., Стефановић Д., Ракић-Скоковић М.Основе рачунарских технологија и програмирања2007Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Louden C. K., Lambert K. A.Programming Languages: Principles and Practices 2011Course TechnologyЕнглески
Shelly B. G., Vermaat E. M.Discovering Computers - Fundamentals 2011 Edition2011Course TechnologyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада10.00
Сложени облици вежбидада10.00
Сложени облици вежбидада5.00
Сложени облици вежбидада15.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ћулибрк др Дубравко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ракић-Скоковић мр Марија
Предавач

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Вукмановић Милош
Асистент

Рачунарске вежбе