Predmet: Saobraćajni terminali (06 - S0440)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastSaobraćajni sistemi
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za saobraćaj
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Sticanje znanja vezanih za ulogu, značaj i karakteristike drumskih saobraćajnih terminala: autobuskih stanica, auto-teretnih stanica, servisnih stanica i stanica za snabdevanje gorivom. Sticanje znanja o principima projektovanja i sadržajima drumskih saobraćajnih terminala.
Osposobljavanje studenata za tehničko-tehnološko organizovanje saobraćajnih terminala. Primena usvojenih znanja na izradi idejno-tehnoloških projekata drumskih saobraćajnih terminala namenjenih prevozu putnika i roba, stanica za servisiranje vozila i stanica za snabdevanje gorivom.
Značaj i uloga saobraćajnih terminala. Servisne stanice-osnovne karakteristike i principi razmeštaja. Tipovi i karakteristike autobaza. Kriterijumi za razmeštaj objekata autobaza, planiranje, proračun i idejno-programsko projektovanje. Autobuske stanice i njihovo definisanje. Utvrđivanje merodavnih veličina i kapaciteta autobuske stanice. Planiranje i tehnološko projektovanje autobuske stanice. Organizacija rada i funkcionisanje autobuske stanice. Stanice za snabdevanje gorivom. Autoteretne stanice. Moteli.
Predavanja, grafičke i auditorne vežbe i konsultacije. U okviru predmeta predviđena je izrada individualnog grafičkog rada u vidu idejno tehnološkog projekta autobuske stanice, kao i izrada grupnog rada na osnovu snimanja tokova vozila na nekim od saobraćajnih terminala na području grada.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Putnik, N.Autobaze i autostanice1991Saobraćajni fakultet BeogradSrpski jezik
Tomić, M.Parkiranje i parkirališta1997Saobraćajni fakultet BeogradSrpski jezik
Milosavljević, NElementi za tehnološko projektovanje objekata u drumskom saobraćaju i transportu2003Saobraćajni fakultet BeogradSrpski jezik
Kostić, SSaobraćajni terminali2012FTN, Novi SadSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Praktični deo ispita - zadacineda40.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Kostić Svetozar

Predavanja
Nedostaje slika

Papić dr Zoran
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ruškić dr Nenad
Vanredni profesor

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Saulić Nenad
Asistent-master

Auditorne vežbe