Предмет: Методологије развоја софтвера (12 - SE0017)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна област
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за примењене рачунарске науке и информатику
Програм предмета

Програм се примењује од 30.10.2012..

Упознавање студената са животним циклусом софтверског производа и различитим методологијама, стандардима и алатима који подржавају животни циклус софтверског производа у целини или у некој од његових фаза
Након успешно завршеног курса студент је упознат са различитим методологијама за развој софтвера, као и стандардима и алатима који их подржавају. По завршетку курса, студент је способан да одабере и активно примени оптималну методологију и алате за конкретни софтверски пројекат, као да образложи свој избор.
Животни циклус софтверског производа; фазе животног циклуса; значај примене методологија за развој софтвера; историјат развоја методологија; модели развоја софтвера; модели базирани на водопаду; итеративни и инкрементални модели; Бемов спирални модел; модели базирани на прототиповима; агилне методологије (SCRUM, екстремно програмирање, Feature Driven Development - FDD , Dynamic Systems Development Method – DSDM, Кристал, Адаптивни развој софтвера - ASD); аутоматизован развој софтвера; савремени алати за планирање, пројектовање, конструкцију и документовање; алати за подршку тимског рада и праћења напретка пројекта.
Предавања, рачунарске вежбе и консултације. Практични део пројекта се ради тимски, у оквиру пројекта који треба да илуструје коришћење изабране методологије и алата. Испит је усмени. Оцена испита се формира на основу успеха пројекта и усменог испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Б. Боехм, Р. ТурнерБаланцинг Агилитy Анд Дисциплине2009Пеарсон Едуцатион, Инц.Енглески
Кассем А. СалехСофтwаре Енгинееринг2009Ј. Росс ПублисхингЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрана пројектадада50.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Милосављевић др Гордана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Перишић др Бранко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вадерна Рената
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Вуковић др Жељко
Доцент

Рачунарске вежбе