Predmet: Uvod u arhitektonski dizajn 2 (12 - A209)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastArhitektonsko-urbanističko planiranje, projektovanje i teorija
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za arhitekturu i urbanizam
Program predmeta

Program se primenjuje od 26.10.2012..

Razvijanje svesti o iskustvu, opažanju/doživljaju, potrebama i aktivnostima ljudi u prostoru; Razvijanje sposobnosti vizuelizacije, metoda komunikacije i predstavljanja arhitektonskih objekata; Upoznavanje sa proširenim poljem delovanja arhitekture; Razvijanje znanja o načelima oblikovanja konstrukcije i način izbora odgovarajućih materijala; Upoznavanje sa tehničkim aspektom savremenih tehnologija u arhitekturi i njihova analiza kao integralnih elemenata funkcije, konstrukcije, forme i interpretacije ideje; Produkcija arhitektonskog dela; Sposobnost da učestvuju u timskom radu.
Po završetku nastave iz predmeta od studenta se očekuje sposobnost oblikovanja u proširenom polju delovanja arhitekture, kao i sposobnost prepoznavanja potreba budućih korisnika, konceptualizacija arhitektonske ideje, konkretizacija arhitektonske forme, stvaranje prostornih koncepata i izražavanje jezikom arhitekture. Očekuje se da studenti steknu znanja o oblikovanju konstrukcija i tehničkim i tehnološkim sredstvima u procesu produkcije arhitektonskog dela. Podrazumeva se da je neophodno izgraditi sposobnost za individualno i timsko kreativno istraživanje i izražavanje. Od studenta se očekuju izgrađeni lični stavovi, kao i sposobnost da ih prezentira, argumentuje i problematizuje verbalno.
Iskustvo i doživljaj prostora. Poetika, identitet i ideologija prostora. Potrebe korisnika i funkcija prostora. Konceptualizacija arhitektonske ideje. Oblikovanje prostora – konkretizacija arhitektonske forme. Materijalizacija koncepta. Tehnički aspekt savremenih tehnologija u arhitekturi. Materijalizacija i konstrukcija arhitektonskog dela. Produkcija arhitektonskog dela. Prošireno polje delovanja arhitekture.
Predavanja i vežbanja sa demonstracijama po zadatim temama; Diskusije u okviru predavanja, vežbanja i radionica; Radionice, projekti, prezentacije, konsultacije; Pripreme kraćih izlaganja studenata u okviru radionica; Izrada projektnog zadatka (istraživanje, koncipiranje strukture rada, realizacija rada, usmeno izlaganje rada).
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Le KorbizjeKa pravoj arhitekturi1999Građavinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Rudolf ArnhajmDinamika arhitektonske forme1990Univerzitet umetnostiSrpski jezik
R. Venturi, B. Skot Deniz, S. AjzenurPouke Las Vegasa: Zaboravljeni simbolizam arhitektonske forme1990DIP Građevinska knjigaSrpski jezik
Robert VenturiSloženosti i protivrečnosti u arhitekturi1983Građevinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Gordon KalenGradski pejzaž1990Građavinska knjiga, BeogradSrpski jezik
Ranko RadovićVrt ili kavez1995PrometejSrpski jezik
Gaston BlašarPoetika prostora2005Alef GradacSrpski jezik
Ivan Kucina15/3: udžbenika za rad na kursu Prostor i oblik2008Univerzitet u Beogradu Arhitektonski fakultetSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada20.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda20.00
Praktični deo ispita - zadacineda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Zeković dr Miljana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Momirov Maja
Asistent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Ilić Vladimir
Stručni saradnik-Laborant

Auditorne vežbe