Predmet: Sociologija i ekonomija građene sredine (12 - A206)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastArhitektonsko-urbanističko planiranje, projektovanje i teorija
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za opšte discipline u tehnici
Program predmeta

Program se primenjuje od 22.10.2012..

Osnovni cilj predmeta je da uvede arhitekte u sociološke i ekonomske aspekte građene sredine kako bi uređeni prostor bio po meri potreba čoveka i društva i da im pruži neophodna saznanja za oblikovanje građene sredine prema novonastalim potrebama i vrednostima modernog društva. Najbitniji obrazovni cilj je da predmet osposobi studenta za prilagođavanje prema zahtevima novih društvenih i ekonomskih procesa. Student, budući inženjer, stiče ekonomsko znanje koje je neophodno da uspešno realizuje svoje ciljeve (u okviru različitih oblika firmi) u toku tranzicijskog i posle-tranzicijskog perioda u Srbiji.
Znanja o međusobnoj povezanosti društvene i prostorne strukture u tradicionalnom i modernom selu. Znanja o društvenim grupama, načinu života i kulturi stanovanja u selu. Znanja o društvenom značaju pojave grada, istorijskim oblicima gradova. Znanja o potrebama ljudi i društvenim funkcijama grada. Znanja o teorijskim shvatanjima grada i osobinama moderne urbanizacije. Znanja o socijalnoj strukturi modernih gradova i povezanosti socijalne i prostorne strukture. Sticanje ekonomskog znanja praktičnog karaktera koje omogućava budućem inženjeru da primeni ekonomske kategorije na sve oblasti gde se javljaju relevantni problemi i da uskladi tehničke i druge procese sa ekonomskim zahtevima i sa zahtevima građene sredine. Pozitivni ishod obrazovanja se ogleda u razvijanju sposobnosti uvida u isprepletenost ekonomskih aspekata inženjerskog rada.
Pojam i određenje građene sredine: naselje kao pretpostavka i rezultat društvene prirode čoveka, oblici naselja i uticaj naselja na čoveka. Selo kao oblik naselja. Prostorna i društvena struktura tradicionalnog sela: društvene grupe,kultura i kultura stanovanja. Gradovi kao oblik naselja: uzroci nastajanja i društveni značaj pojave grada, osobine antičkih, srednjovekovnih i modernih gradova, problem tipologije gradova: statistička, funkcionalna, istorijska i sociološka klasifikacija. Socijalne funkcije grada: proizvodna stambena, obrazovna, kulturna, zdravstvena, bezbednosna,komunikativna, socijalna, zabavna. Teorije urbanizma: urbana ekologija, urbanizam kao način života, kulturološki pristup, sociološki pristup, održivi razvoj. Osobine i određenje moderne urbanizacije: Industrijalizacija i urbanizacija, urbanizacija i modernizacija. Socijalna struktura grada:viša, niža, srednja klasa,siromašni, socijalna mobilnost i distanca. Povezanost populacije, korišćenje resursa i degradacije životne sredine.Proces konceptualizacije građene sredine. Razumevanje procesa u građenoj sredini. Uticaj ekonomskog pristupa na društvene procese. Shvatanje uticaja na građenu sredinu. Sistemski pristup. Primena analize životnog ciklusa. Kritika sistemskog pristupa. Razvoj koncepta ekonomije građene sredine. Promene u ekonomskom načinu razmišljanja. Povećanje sposobnosti pridviđanja uticaja na građenu sredinu. Koncept održivog ekonomskog sistema.
Na predavanjima se izlaže problem, a na kraju časa se otvara rasprava o izloženim problemima.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Alpar Lošonc, Ivo MarinićEkonomija gradene sredine/Principi ekonomije2009Srpski jezik
Radivojević RadošSociologija naselja2004Fakultet tehničkih nauka Novi SadSrpski jezik
Sreten VujovićUrbana sociologija2005ZUNS Novi SadSrpski jezik
Luis MamfordGrad u historiji1988Naprijed ZagrebSrpski jezik
Ljubinko PušićGrad, društvo, prostor1997ZUNS Novi SadSrpski jezik
Mina PetrovićSociologija stanovanja2004ISSIFFSrpski jezik
Goran MiličevićUrbana ekonomika1990Beograd: Ekonomski fakultet, (Šabac: "Dragan Srnić")Srpski jezik
Fujita, M. and Thisse, J.-F.Economics of Agglomeration2001Cambridge: Cam- bridge University PressSrpski jezik
Henderson & ThisseHandbook of urban and regional economics2004North HollandSrpski jezik
Richard J. Arnott (Editor), Daniel P. McMillen (Editor)A Companion to Urban Economics2006Willey-BlackwellSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada60.00
Prisustvo na predavanjimadada10.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Lošonc Alpar

Predavanja
Nedostaje slika

Radivojević dr Radoš
Redovni profesor

Predavanja