Predmet: Inženjering informacionih sistema (06 - E2I41)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastPrimenjene računarske nauke i informatika
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku
Program predmeta

Program se primenjuje od 30.09.2005..


Predmeti preduslovi

Naziv predmetaMora se odslušatiMora se položiti
Baze podataka 2dada
Sticanje opštih znanja i specifičnih veština za razumevanja značaja, suštine, prilaza u razvoju i procesa organizovanja poslovnih sistema, kao i primenu osnovnih menadžerskih tehnika u upravljanju tim sistemima. Ovladavanje metodama razvoja informacionih sistema i upravljanja procesom njihovog razvoja. Primena CASE alata u procesu razvoja informacionih sistema. Razumevanje uloge informacionih sistema u unapređenju poslovanja organizacionih sistema. Razumevanje CMMI, kao jednog pristupa unapređenju poslovanja.
Studenti stiču opšta znanja i specifične veštine na osnovu kojih postaju kompetentni za analizu procesa u poslovnom sistemu i njegove funkcionalne strukture, kao i rešavanje konkretnih organizacionih problema u radu poslovnih sistema. Stečena znanja i veštine direktno se koriste u radnoj praksi, kao i kompleksnim projektima razvoja informacionih sistema.
Razvoj organizacije procesa rada i poslovnih sistema. Misija, ciljevi i politike poslovnih sistema. Osnovni tokovi, funkcionalna struktura i organizaciona struktura poslovnih sistema. Ljudski resursi poslovnih sistema - karakteristike, kompetentnost, motivacija i timski rad. Infrastrukturni resursi poslovnih sistema - kapacitet i fleksibilnost. Metode i tehnike upravljanja i unapređenja procesa rada i poslovanja. Elektronsko poslovanje i procesi upravljanja poslovnim sistemima - planiranje, koordinacija i regulacija poslova. Biznis planovi. Upravljanje projektima. Osnovne karakteristike i pokazatelji efektivnosti poslovnih sistema. Model unapređenja procesa poslovanja CMMI. Uvod u informacione sisteme. Arhitektura informacionih sistema. Proces razvoja informacionih sistema. Metodologija životnog ciklusa i modeli procesa razvoja informacionih sistema. Strateško planiranje i metoda BSP. Strukturna sistem analiza.
Nastava se izvodi u obliku predavanja, auditornih i računarskih vežbi (u računarskoj laboratoriji) i konsultacija. Tokom celokupnog procesa izvođenja nastave, studenti se podstiču na intenzivnu komunikaciju, kritičko rezonovanje, samostalni rad i aktivan odnos prema procesu nastave. Uslov za dobijanje potpisa i izlazak na završni ispit predstavlja izvršenje svih predispitnih obaveza, u minimalnom obimu od 30 poena.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Zelenović, M. D.Tehnologija organizacije industrijskih sistema - preduzeća2005FTN , Novi SadSrpski jezik
Byars, L. L. Concepts of strategic management 1992 Harper Collins Publishers, New York Engleski
Maksimović, M. R.Složenost i fleksibilnost struktura industrijskih sistema2003FTN , Novi SadSrpski jezik
Mihajlović DraganInformacioni sistemi i projektovanje baza podataka1998FTN, Novi SadSrpski jezik
CMMI Product TeamCMMI for Development, Version 1.22006Carnegie Mellon Software Engineering InstituteEngleski
Avison David, Fitzgerald GuyInformation Systems Development: Methodologies, Techniques & Tools2006McGraw Hill, EducationEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada5.00
Složeni oblici vežbidada5.00
Složeni oblici vežbidada5.00
Složeni oblici vežbidada5.00
Predmetni projekatdada50.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Luković dr Ivan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Kalkan Milanka
Asistent

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Đukić Vojislav
Asistent

Računarske vežbe