Predmet: Male hidro elektrane (12 - EOS26)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastEnergetska elektronika, mašine i pogoni
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Cilj predmeta je da studenti steknu osnovna znanja iz principa rada i eksploatacije obnovljivih izvora energije, pre svega hidraulične energije vode. Studenti će se upoznati o načinima rada i tehno-ekonomskim aspektima primene malih hidro i morskih elektrana, a posebno u svetlu raspoloživih hidro kapaciteta u Srbiji. Pored toga, predstaviće se i uključivanje ovih izvora u postojeći distributivni sistem, kao i svi problemi i prednosti ovakvog pristupa.
1. Poznavanje principa rada i eksploatacije hidraulične energije vode 2. Analiza hidroenergetskih potencijala 3. Metodologija i alati za planiranje malih hidro elektrana 4. Priključenje malih hidro elektrana u postojeći elektroenergetski sistem 5. Tehno-ekonomska analiza rada malih hidroelektrana
Primarni oblici energije. Transformacija oblika energije. Obnovljivi i neobnovljivi izvori energije. Značaj obnovljivih izvora energije. Hidraulična energija vode. Energija plime i oseke. Energija morskih talasa. Rad i snaga hidroturbine. Tipovi hidroturbina. Vrste hidroelektrana i osobine. Male hidro elektrane. Konvencionalne i nekonvencionalne elektrane na plimu i oseku. Elektrane na morske talase. Opšte karakteristike. Prednosti i nedostaci. Energetske karakteristike. Glavni delovi elektrana. Vrste turbina. Planiranje malih hidroelektrana. Troškovi izgradnje elektrana i cena proizvodnje. Cena električne energije na pragu elektrane. Ekonomsko-energetska vrednost elektrana. Rad elektrane i proizvodna cena u tržišnim uslovima. Uticaj na ekologiju.
Teorijski aspekti će biti izlagani na predavanjima. Rešavanje konkretnih problema i metode projektovanja i planiranja će biti rađene na auditornim vežbama. Samostalni rad studenata će biti iskazan kroz izradu projekta.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
H. PožarOsnove energetike I-III1992Školska knjiga, ZagrebSrpski jezik
Ljiljana Pilić, Darko Stipaničev, Zoran MilasHidroenergetska i aeroenergetska postrojenja1996Školska knjiga, ZagrebSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni(projektni)zadatakdada50.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Porobić dr Vlado
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Vekić mr Marko
Docent

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Ivanović dr Zoran
Docent

Auditorne vežbe