Предмет: Основе неуралних протеза (17 - BMI114)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областАутоматика и управљање системима
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Одсек за аутоматику, геоматику и управљање системима
Програм предмета

Програм се примењује од 08.10.2012..

Стицање основних теоретских и практичних знања из области неуралних протеза и њихове примене. Упознавање са основним принципима који се употребљавају код различитих типова неуралних протеза и са конкретним комерцијалним решењима.
Стечена знања могу се користити у решавању конкретних инжењерских проблема у области пројектовања и примене неуралних протеза. Физиолошке основе неуралних протеза, методе екситације и инхибиције неуромускуларних структура. Стицање знања у вези структуре савремених електронских стимулатора и њиховог пројектовања. Упознавање са различитим типовима неуралних протеза, принципима функционисања, хардвером и алгоритмима. Основни принципи пројектовања неуралних протеза.
Принципи функционисања неуралних протеза. Неуралне протезе као функционална замена и додатак природним биолошким системима. Разумевање принципа примене контролисане активације и инхибиције сензорних и моторних система. Физиолошки основи примене контролисане стимулације у успостављању сензорномоторних функција. Патолошка стања која захтевају примену неуралних протеза. Пројектовање неуралних протеза. Дејство електромагнетског поља на сензорно-моторне механизме у организму. Терапијска дејства електричне и магнетске стимулације засноване на електрофизиолошким сазнањима. Пројектовање и структура електронских неуромускуларних стимулатора. Функционална електрична стимулација. Неуралне протезе за асистенцију срцу: пацемакер, стимулација вагалног нерва, имплантибилни дефибрилатори. Неуралне протезе за успостављање слуха (кохлеарне протезе). Неуралне протезе за ресторацију вида: кортикалне, ретиналне, транспланти. Неуралне протезе за успостављање дисања. Неуралне протезе за контролу уринарног тракта. Неуралне протезе за контролу бола. Неуралне протезе за контролу покрета (реституција манипулације и хватања, реституција стајања и ходања).
Предавања. Рачунарске и лабораторијске вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Popović D, Sinkjær T.Control of movement for physically disabled2000Springer-Verlag, LondonЕнглески
Јорговановић, Н. и др.Спољашње управљање биолошким актуаторима2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Јорговановић НиколаУправљање функционалном електричном стимулацијом за неурорехабилитацију покрета2003Факултет техничких наука Нови СадСрпски језик
Илић ВојинПрилог управљачким интерфејсима неутралних протеза2013Факултет техничких наука Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Јорговановић др Никола
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Кнежевић Александар
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Гашпарић Филип
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Маравић Николина
Асистент

Лабораторијске вежбе