Predmet: Osnove računarskih tehnologija (06 - Z201A)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Cilj izučavanja nastavnog predmeta je da studenti na adekvatan način upoznaju savremene informacione tehnologije i mogućnost njihove primene u inženjerstvu zaštite životne sredine i zaštite na radu, da steknu osnovne elemente informatičke pismenosti, da ovladaju metodama i tehnikama rada sa sredstvima informacionih tehnologija i da nauče da koriste neke od standardnih aplikativnih rešenja sa frekventnom upotrebom u inženjerskoj praksi.
Studenti će ovladati tehnikama upotrebe: operativnih sistema, programa za oblikovanje teksta, programa za tabelarno prikazivanje i grafičko prezentovanje podataka, programa za oblikovanje prezentacija i osnovnih servisa Interneta. Upoznaće se i sa osnovnom arhitekturom i logikom funkcionisanja računarskog sistema što će im omogućiti da samostalno koriste sredstva informacionih tehnologija.
Osnovni pojmovi iz oblasti primene informacionih tehnologija. Sistemi za prikazivanje podataka. Osnovna arhitektura i logika funkcionisanja računarskog sistema: osnovne komponete, njihove funkcije, karakteristike i ponašanje, prednosti i ograničenja - uporedna analiza. Mikroračunari. Operativni sistemi i tehnike upotrebe. Pojam i komponente informacionog sistema. Pojam, komponente i primena geoinformacionih sistema. Uvod u računarske mreže i tehnike njihovog korišćenja. Internet servisi i tehnike upotrebe. Pojam programskog sistema i oblasti primene. Tehnike korišćenja: programa za oblikovanje teksta, programa za tabelarno prikazivanje i grafičko prezentovanje podataka i programa za oblikovanje prezentacija. Pojam informacionog društva, poverenje u informacionom društvu (sigurnost, privatnost, intelektualna svojina). Tehnološke i društvene perspektive: prednosti i nedostaci informacionog doba.
Nastava predavanja je frontalna i podrazumeva primenu najsavremenijih didaktičkih sredstava i metoda. Nastava vežbanja se u celini izvodi u specijalizovanim vežbaonicama sa računarskom podrškom.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Luković I., Ristić S., Stefanović D., Rakić-Skoković M.Osnove računarskih tehnologija i programiranja2007FTN, Novi SadSrpski jezik
Ristić S.Upravljanje podacima o proizvodu2012Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Mitić N.Osnovi računarskih sistema2003CET BeogradSrpski jezik
Shelly B. G., Vermaat E. M.Discovering Computers - Fundamentals 2011 Edition2011Course TechnologyEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada15.00
Složeni oblici vežbidada15.00
Složeni oblici vežbidada5.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Ristić dr Sonja
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Kosanić Tijana
Istraživač saradnik

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Rafa Klara

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Rakić-Skoković mr Marija
Predavač

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Dakić Dušanka
Docent

Računarske vežbe