Predmet: Energija i okruženje (06 - Z105A)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastInženjerstvo zaštite životne sredine
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

Upoznavanje studenata sa konvencionalnim energetskim postrojenjima i njihovim uticajem na životnu sredinu, kao i osnovnim principima zaštite životne sredine od zagađenja uzrokovanim transformacijama energije. Cilj je da se studenti osposobe za prepoznavanje potencijalnih zagađenja u konvencionalnim postrojenjima za transformaciju energije i odabir sistema zaštite.Takodje, cilj je da se kod studenata kroz upoznavanje sa konvencionalnim resursima razvije svest o značaju nekonvencionalnih resursa i alternativne energetike. Ova znanja su osnova za dalje uspešno studiranje, praćenje stručne literature, kao i razumevanje nekih od najvećih problema u životnoj sredini, a koja se tiču konvencionalnih energetskih resursa i energetske efikasnosti.
Stečena znanja iz problematike eksploatacije energije i zagađenja životne sredine. Sposobnost prepoznavanje potencijalnih izvora zagađenja u konkretnim sistemima za transformaciju energije, kao i izbor adekvatnih sistema za redukciju i sprečavanje zagađenja životne sredine u istim.
Teorijska nastava:Uvodna određenja (pojam i vrste energije; ‘korisna’energija; ‘prirodna’ energija; energijski resursi; energija i okruženje; uloga energije u funkcionisanju bioloških, društvenih i industrijskih sistema). Energijski zagađivači okruženja (opšte o konvencionalnim energijskim zagađivačima; termoelektrane, toplane, hidroelektrane energetska postrojenja u industriji; transportna sredstva; urbane sredine). Termičko opterećenje okoline (termičko opterećenje atmosfere; termičko opterećenje vodotokova; rasprostiranje termičkog opterećenja).Opterećenje okoline radioaktivnim zračenjem (vrste zračenja; uticaj nuklearnih elektrana na životnu sredinu; radioaktivni otpad; principi zaštite od nuklearnog zračenja, akcidenti u nuklearnim postrojenjima).Praktična nastava (računske vežbe): Vežbe prate tematske celine koje se obrađuju na teorijskoj nastavi, tako sto se studenti na jednostavnim računskim primerima upoznaju sa energetskim postrojenjima i njihovim uticajem na životnu sredinu, što značajno upotpunjuje teorijsko gradivo.
Predavanja. Računske vežbe. Auditorne vežbe. Konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dragana Štrbac, Branka Gvozdenac – Urošević, Zorica MirosavljevićEnergija i okruženje - skripta2011Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, FTN, Novi Sad, skripta, interno izdanjeSrpski jezik
José Goldemberg, Oswaldo LuconEnergy, Environment and Development1996Earthscan, Bristol, UKEngleski
John TabakEnergy and the Environment: Coal and Oil2009Facts On File, Inc., New YorkEngleski
Peter E HodgsonEnergy, the Environment and Climate Change2010Imperial College Press, LondonEngleski
M. ĐonlagićEnergija i okolina2005PRINTCOMSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Štrbac dr Dragana
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Đurić dr Slavko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Mirosavljević dr Zorica
Asistent - dr nauka

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Mihajlović mr Višnja
Saradnik u nastavi

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Kosanić Tijana
Istraživač saradnik

Auditorne vežbe