Предмет: Мониторинг радне и животне средине (17 - ZR204)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областИнжењерство заштите животне средине
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

-Razvijanje znanja u oblasti monitoringa radne i životne sredine. -Upoznavanje studenta sa zahtevima, implementacijom i primenom nacionalne i EU regulative iz oblasti zaštite na radu i zaštite životne sredine. -Upoznavanje studenata sa principima preventivnih i periodičnih monitoringa uslova radne i životne sredine u skladu sa zahtevima nacionalne i EU regulative, u cilju sticanja aktuelnih znanja na polju kreiranja, implementacije i izvođenja savremenih i opsežnih monitoring programa. -Upoznavanje studenata sa značajem tačne identifikacije opasnosti i štetnosti u radnoj i životnoj okolini. -Upoznavanje studenata sa odgovornostima zakonodavnih institucija, akreditovanih laboratorija i pojedinaca u procesu planiranja i sprovođenja monitoringa radne i životne sredine. -Sticanje znanja za planiranje i sprovođenje monitoringa radne i životne sredine. - -Sticanje znanja za prepoznavanje validnosti i značaja rezultata ispitivanja. -Sticanje znanja za vrednovanje usklađenosti. -Projekti.
Nakon završenog kursa i položenog ispita studenti će moći da: -Prepoznaju i tumače zahteve nacionalne i EU regulative; -Identifikuju relevantenu zakonsku regulativu koja se odnosi na oblast zaštite na radu i zaštite životne sredine; -Identifikuju odgovarajuće metode za uzorkovanje i laboratorijsku analizu; -Planiraju i dizajniraju monitoringe radne i životne sredine.
Monitoring radne i životne sredine – osnovni principi. Nacionalna i EU regulativa u oblasti zaštite na radu i zaštite životne sredine. Referentni standardi koji zahtevaju praćenje stanja radne sredine. Akreditovane laboratorije za monitoring radne i životne sredine. Oprema za monitoring radne i životne sredine. Metode za uzorkovanje i analizu medijuma radne i životne sredine. Uputstva za monitoring radne i životne sredine u okviru različitih privrednih subjekata. Rezultati monitoringa radne i životne sredine kao sastavni delovi Akta o proceni rizika. Obaveznih 14 obrazaca u funkciji formulara za prikaz kompanija.
Predavanja. Laboratorijske vežbe. Konsultacije. U cilju prikupljanja predispitnih bodova tokom semestra, studenti su obavezni da redovno prisustvuju predavanjima i laboratorijskim vežbama i polože 2 testa. Nakon uspešno realizovanih predispitnih obaveza studenti stiču pravo da polažu ispit. Ispit se sastoji iz pismenog i obaveznog usmenog dela. U toku trajanja semestra studenti mogu položiti pismeni deo ispita kroz dva kolokvijuma. Ukoliko student ne položi pismeni deo ispita kroz formu kolokvijuma, student izlazi na pismeni deo ispita koji obuhvata gradivo celog semestra. Ukupna ocena ispita se formira sumiranjem broja bodova osvojenih iz predispitnih obaveza, kolokvijuma (ili pismenog ispita) i usmenog dela ispita.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Ed. David H.F. Liu & Bela G. LiptakEnvironmental Engineer’s Handbook1999ЦРЦ Пресс ЛЛЦЕнглески
Roger ReeveIntroduction to Environmental Analysis2002Јохн Wилеy & Сонс Лтд.Енглески
Међунардна организација за стандардизацијуСРПС ИСО 17025:2018 - Општи захтеви за компетентност лабораторија за испитивање и лабораторија за еталонирање - Исправка 12018Институт за стандардизацију СрбијеСрпски језик
Међународна организација за стандардизацијуСРПС ИСО 45001:2018 - Системи менаџмента безбедношћу и здрављем на раду - Захтеви са упутством за коришћење2018Институт за стандардизацију СрбијеСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Петровић др Маја
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Турк-Секулић др Маја
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Маринковић Тијана
Истраживач сарадник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Истрат Дуња
Истраживач приправник

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Живанчев др Невена
Асистент са докторатом

Лабораторијске вежбе