Предмет: Напредне инжењерске технологије (12 - IIDR5S)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 29.10.2012..

Општи циљ предмета је разумевања места, улоге, потребе и примењивости напредних технологија у различитим областима инжењерског менаџмента, а у циљу испуњења стратешких и оперативних циљева организације. У том смислу, циљ предмета је да се код студената развију способности: (1) разумевања основних концепата напредних (инфо, нано, био) технологија, (2) одабира технологије зависно од контекста и проблема који се посматра, (3) разумевања филозофије развоја технологије, од научног пробоја до иновације (4) анализе технолошких трендова и везу између знања и иновације у развоју технологије и (5) улогу технологије у друштву знања и (6) заштите интелектуалне својине проистекле из развоја технологије.
Студенти који одслушају предмет, изврше предиспитне обавезе и положе испит су оспособљени да: (1) разумеју основне концепате напредних (инфо, нано, био) технологија, (2) користе алате за анализу технолошких трендова, изводе закључке, предлажу и пореде различите технолошке стратегије, (3) повежу елементе развоја нових технологија са пословном стратегијом, (4) управљају знањем за иновацију и предлажу стратегије за заштиту интелектуалне својине, (5) предлажу концептуална решења и као део мултидисциплинарног тима (са позиције менаџера производа, инжењера у равоју или логистици, техно предузетника) учествују у њиховој реализацији.
Шта је технологија? Где настаје и како се дифузује? Класификација технологија. Кондратиефов циклус. 3О технологије – инфо, био, нано. Веза знање – иновација – технологија. Гурање технологије и повлачење тржишта. Управљање знањем за иновацију. Интелектуална својина и технологија. Примена нових технологија у различитим областима инжењерског менаџмента. Изазови 21 века. Глобализација. Одрживост. Енергија. Град будућности. Мобилност. Комуникација. Пример нових технологија развијених у Србији – говорне технологије.
Настава на предмету се одвија кроз предавања и вежбе. Предавања су аудиторна и комбинују теорију и практичне примере који су база за дискусију. Предавања делом реализују гостујући предавачи. У оквиру вежби, рад ће се одвијати у групама и самостално. Део наставе ће бити реализован посетом сајмовима, организацијама и компанијама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Каталинић, Б., Ћосић, И., и Текић, Ж.Знање, технологије, иновација (електронска скрипта)2013ФТНСрпски језик
Биљана СтошићМенаџмент иновација - Експертни системи, модели и методи2007ФОН, БеоградСрпски језик
Текић, Ж., Ћосић, И., и Каталинић, БHouse of Knowledge Model: Knowledge, Co-creation, Innovation2012Proceedings of 5th International Conference MCP-CE 2012, Novi Sad, pp 247 – 251, Енглески
Paul TrotInnovation management and New product development , 5th editiion2012Prentice HallЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда60.00
Презентацијадада15.00
Семинарски раддада25.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лазаревић др Милован
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Каталинић др Бранко
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Лалић др Бојан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Текић Жељко

Аудиторне вежбе