Предмет: Штампарске форме (17 - F307)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областГрафичко инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Оспособити студенте за стицање основних и практичних знања из области припеме и израде штампарских форми за различите технике штампе. Презентовати могућности везане за електронску припрему табака за штампу – електронску монтаже табака. Направити јасну разлику између припреме конвенционалних штампарских форми и штампарских форми добијених CtP технологијом и упознати студенте са свим предностима и манама поменутих поступака. Подићи ниво свести о важности прецизне израде штампарске форме, контроле квалитета њене израде као и континуалног праћења развоја технологије.
Након успешног завршетка курса студент треба да буде способан да повеже основна и теоретска знања стечена на предавањима са практичним знањем стеченим на вежбама. Студент треба да има јасну слику везану за поједине процесе и операције које се користе приликом израде штампарске форме за различите технике штампе и контроле квалитета штампарске форме. Такође, треба да буде самосталан у коришћењу софтверских алата који се користе за дигиталну монтажу табака. Знања стечена у оквиру предмета се користе у професионалном ангажману приликом израде штампарске форме као и процеса штампе те као подлога за даље образовање у области.
Дигитална монтажа табака (основе дигиталне монтаже, врсте и начини монтаже табака, рад у софтверима за дигиталну монтажу табака). Штампарске форме за офсет штампу (материјали за израду штампарских форми, површинске карактеристике компирних и слојева Al2O3, основне физичко-хемијске особине штампарских форми, начини осветљавања конвенционалних штампарксих форми, извори светла за осветљавање штампарксих форми, врсте копирних слојева, контрола квалитета израде штампарских форми). CtP штампарске форме за офсет штампу (основни материјали за израду CtP штампарских форми, врсте CtP штампарских форми, копирни слојеви, конструкције уређаја за осветљавање CtP штампарских форми, извори светлости за осветљавање CtP штампарских форми, CtP штампарске форме новије генерације без конвенционалног развијања, контрола квалитета израде штампарских форми). Средство за влажење и процес влажења штампарске форме за офсет штампу (површинске појаве, контактни угао између штампарске форме, средства за влажење и боје, улога средства за влажење у офсет штампи, састав средства за влажење, компоненте система за влажење, конструкција система за влажење). Штампарске форме за високу штампу (основни материјали за добијање штампарске форме за високу штампу, састав штампарске форме за високу штампу, фотополимерне штампарске форме, конвенционални процес израде фотополимерних штампарских форми за високу штампу, CtP процес израде фотополимерних штампарских форми за високу штампу, савремене технологије израде штампарске форме за високу штампу, контрола квалитета израде штампарских форми). Штампарске форме за пропусну штампу (материјали за израду штампарске форме, материјали за израду рама за штампарску форму, конвенционалан начин израде штампарских форми за пропусну штампу, израда штампарских форми уз помоћ CtP технологије, контрола квалитета израде штампарских форми). Штампарске форме за дубоку штампу (основни материјали за добијање штампарске форме за директну дубоку штампу.
Предавања, рачунарске вежбе, лабораторијске вежбе, консултације, семинарски. Предавања и вежбе се реализују уз помоћ презентација са бројним практичним примерима из реалних система и са видео прилозима нових технологија израде. Рачунарске вежбе се реализују уз помоћ актуелних софтверских алата где студенти на практичним примерима стичу неопходна знања. Лабораторјске вежбе пружају могућност за рад у мањим групама те упознавања са уређајима који се користе за израду штампарских форми за различите технике штампе. Студенти самостално приступају изради задате теме семинарског рада. На усмени део испита позивају се само студенти који су положили практичан део испита односно они студенит који су претходно положили рачунарске и лабораторјске вежбе те писмени део испита.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Hoffman-Walbeck, T.Lehrbuch Digitale Druckformherstellung2004Dpunkt Verlag, HeidelbergНемачки
Hinderliter, H.Understanding Digital Imposition2002GATF Press, PittsburgЕнглески
Новаковић, Д., Павловић, Ж., Дедијер, СОд компјутера до штампе : Computer to Plate технологије2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Kipphan, H.Handbook of Print Media : Technologies and Production Methods2001Springer-Verlag, HeidelbergЕнглески
Гојо, М., Маховић Пољачек., СОснове тисковних форми2013Графички факултет, ЗагребХрватски
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада5.00
Одбрањене рачунарске вежбедада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада2.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада3.00
Семинарски раддада10.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Павловић др Живко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Кашиковић др Немања
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Милошевић др Растко
Асистент са докторатом

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Павловић др Живко
Редовни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Маричић Катарина
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Гвока Теодора
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Адамовић др Савка
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе