Предмет: Материјали у грађевинарству 2 (17 - GG09)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областГрађевински материјали, процена стања и санација конструкција
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за грађевинарство и геодезију
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Материјали у грађевинарству 1дане

Предмети којима је предуслов предмет Материјали у грађевинарству 2

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Технологија бетонанеда
Технологија бетона - путевидада
Стицање знања о поступцима добијања, најважнијим својствима, методама испитивања и примени најчешће коришћених конструкцијских грађевинских материјала и материјала специјалних намена.
Студент поседује теоријска и практична знања о изучаваним грађевинским материјалима и примењује их у другим стручним предметима, а након дипломирања, у инжењерској пракси. Студент самостално специфицира и анализира својстава грађевинских материјала при прјектовању и организује контролу квалитета истих при грађењу објеката.
Добијање, најважнија својства и могућности примене у грађевинској пракси следећих традиционалних и савремених материјала: Грађевински камен и агрегати за малтере и бетоне; Грађевинска керамика (зидна, кровна и керамика за облагање и поплочавање); Неоргански везивни материјали (грађевински креч, грађевински гипс, цементи); Креч-силикатни материјали; Малтери (за малтерисање, за зидање и специјални малтери, састави малтера); Бетон - основни појмови и дефиниције, производи од неармираног бетона (префабрикати); Дрво и производи на бази дрвета, структура и основна својства дрвета, трајност и заштита производа од дрвета; Грађевинско стакло; Материјали специјалне намене (хидроизолациони материјали, термоизолациони материјали, боје, лакови и лепкови); Технички услови и контрола квалитета грађевинских материјала. Илустрација примене традиционалних и савремених материјала за грађење кроз приказ најпознатијих објеката у појединим историјским раздобљима.
Предавања, аудиторне и лабораторијске вежбе, посета сајму грађевинарства и консултације. У оквиру предавања студентима се кроз презентације помоћу фотографија, табела, дијаграма, формула и одговарајућих текстова - дефиниција, објашњава материја која је предвиђена наставним програмом. У оквиру лабораторијских вежби студенти могу да виде или сами ураде стандардна испитивања грађевинских материјала. Део вежби је рачунски са задацима који повезују изложену материју са грађевинском праксом. За све студенте су обавезне стручне екскурзије (сајам грађевинарства и фабрике грађевиских материјала). Студентима се вреднује активност током предавања и вежби, као и израда домаћих и лабораторијских задака. Испит се састоји из теоријског и практичног - писменог дела. Писмени део испита обухвата рачунске задатке и елиминаторан је. Делови градива се могу полагати кроз два колоквијума током семестра. Теоријски део испита се полаже усмено.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Мурављов, М.Грађевински материјали1995Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Мурављов, М., Живковић, С.Грађевински материјали : Збирка решених испитних задатака1998Грађевински факултет, БеоградСрпски језик
Мирјана Малешев, Властимир РадоњанинМатеријали у градјевинарству 2, текст са предавања2005предметни наставнициСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада15.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада2.00
Присуство на предавањимадада3.00
Усмени део испитанеда55.00
Практични део испита - задацинеда15.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Шупић Слободан
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Драганић Сузана
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Буквић Оливера
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Пантић Владан
Асистент

Лабораторијске вежбе