Предмет: Дигитални филтри (17 - EK411)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2008..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Дигитална обрада сигналадане
Након стицања фундаменталних знања о дигиталној обради сигнала на истоименом предмету, циљ овог курса је да прошири и продуби знање студената кроз упознавање са напреднијим алгоритмима и апликацијама дигиталне обраде сигнала. Циљ је да се упознају методе пројектовања дигиталних филтара и адаптивних система који се користите у пракси.
На предавањима студенти ће упознати теоријске границе и методе пројектовања дигиталних филтара и адаптивних система. Научиће да изаберу оптималне структуре за реализацију и да пројектују и сложене системе за дигиталну обраду сигнала.
- Пројектовање филтара ad hoc методом постављањем нула и полова у z-равни (all-pass, notch, comb, дискретни резонатор). - Пројектовање FIR филтара помоћу метода заснованих на: коришћењу прозорских функција, одабирању у фреквенцијском домену и Паркс-Маклелановом алгоритму. - Пројектовање IIR филтара полазећи од аналогне апроксимације филтра коришћењем импулсно-инваријантне и билинеарне трасформације. - Адаптивини системи (Винеров филтар, LMS). - Multirate системи. - Начини селекције структуре реализације дигиталних филтара.
Читав ток предавања (2 часа недељно) континуирано је праћен синхронизованим аудиторним (1 час) и рачунарским вежбама (2 часа недељно). Предавања изводи професор користећи PowerPoint презентације које су доступне студентима у .pdf формату. Презентације са анимацијама илуструју кључне детаље на предавањима. На аудиторним вежбама решавају се проблемски задаци. Комплетно градиво праћено је вежбама у Лабораторији за дигиталну обраду сигнала на ФТН, где студенти стичу практично искуство у раду са софтверским алатима за пројектовање дигиталних филтара. Припрема за вежбе врши се преко web портала Катедре помоћу посебно креираних on-line вежби. Део стечених теоријских знања се проверава у току семестра у форми теста, а на завршном испиту врши се провера укупно стечених знања на овом курсу.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Сечујски, М., Јаковљевић, Н., Делић, В.Дигитална обрада сигнала2019Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Сечујски, М., Делић, В., Јаковљевић, Н., Радић, И.Збирка задатака из дигиталне обраде сигнала2014Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Сечујски, М., Јаковљевић, Н., Делић, В.Презентације са предавања и on-line вежбе преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала2015Интерни материјалСрпски језик
Милић, Љ., Добросављевић, З., Ћертић, Ј.Увод у дигиталну обраду сигнала2015Академска мисао, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумнене20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Јаковљевић др Никша
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Станојев Вук
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Кљајић Јована
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Кљајић Јована
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Станојев Вук
Асистент

Лабораторијске вежбе