Предмет: Графички материјали (17 - F106)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областГрафичко инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Стицање знања, компетенција и академских вештина из области графичких материјала. Развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама у домену графичких материјала. Намера наставника је да кроз овај предмет студент: научи основне појмове и дефиниције из домена графичких материјала, разуме употребу тих појмова у контексту учења, проблем постави и реши, развије способност препознавања проблема у домену графичких материјала у смислу идентификације, формулације и могућег решавања као и да упозна основне принципе инжењерског расуђивања и доношења одлука.
Оспособљеност за решавање конкретних проблема из домена графичких материјала. Овладавање методама, поступцима и процесима добијања графичких материјала и испитивања њихових особина и квалитета уз примену научних метода. Способност критичког и самокритичког мишљења и приступа у домену графичких материјала. Након овог предмета студент је способан да: повеже стечено знање са предметима који следе као и да га примени у инжењерским дисциплинама које укључују графичке материјале, комуницира са другим инжењерима и ради у тиму, креативно размишља, демонстрира разумевање и вештину као и да стечено знање употреби за дизајн нових решења инжењерских проблема али и да самостално настави учење везано за графичке материјале ако за то буде потребе.
Метални материјали. Папир. Историјски развој папира. Производња папира, картона, лепенке: добијање сировина, припрема папирне масе, израда папира, класификација папира, картона и методе испитивања. Помоћне сировине за израду папира, картона и лепенке. Додаци у производњи папира. Оплемењивање папира. Својства папира, картона и лепенке и њихово испитивање. Формати папира. Рециклажа папира. Графичке боје: врсте, састав, улога компонената и штампарска својства. Пигменти. Везива. Уља. Смоле. Полимери. Растварачи. Алкохоли. Кетони. Естри. Однос боја – подлога. Класификација графичких боја према намени. Производња и методе испитивања општих својстава боја од значаја за примену у графичкој индустрији. Нови трендови у производњи графичких боја. Сушење графичких боја. Лепила у графичкој индустрији и методе испитивања њихових својстава. Механизми очвршћавања лепила. Теорије лепљења. Полимерни материјали у графичком инжењерству: добијање, примена, обликовање и испитивање основних својстава. Особине полимерних материјала. Структура полимерних материјала. Амбалажни полимерни материјали. Третман полимерног отпада. Значај полимерних материјала у графичкој иднустрији. Пресвлачни материјали. Керамика. Стакло. Материјали у 3Д штампи.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања и лабораторијских вежби. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања предметне материје. Селектују се појмови и методе који се могу применити за решавање великог броја задатака. Препоручено је да студенти активно учествују тако да се свака лекција савлада већ на часу. На предавањима се уради један део примера, преостали се раде и на вежбама али и код куће кроз домаће задатке. Поред предавања и вежби редовно се одржавају консултације као и додатне предиспитне консултације. На лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Прица, М., Адамовић, С.Графички материјали2017Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Герић, К., Прица, М., Милошевић, Р.Графички материјали : Практикум за вежбе2014Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Крговић, М., Первиз, О.Графички материјали2005Технолошко-металуршки факултет, БеоградСрпски језик
Крговић, и др.Испитивање графичких материјала2006Технолошко-металуршки факултет, БеоградСрпски језик
Novak, G.Grafični materiali2004Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo, LjubljanaСловеначки језик
Kipphan, H.Handbook of Print Media : Technologies and Production Methods2001Springer-Verlag, HeidelbergЕнглески
Мијин, Д.Графичке боје и лепкови : практикум2008Технолошко-металуршки факултет Универзитета, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Прица др Миљана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Адамовић др Савка
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Прица др Миљана
Редовни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Адамовић др Савка
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Гвоић др Весна
Асистент са докторатом

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Јурич др Ивана
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Бањанин др Бојан
Доцент

Лабораторијске вежбе