ASHRAE студентски огранак


30.10.2017. - 12:59 
University of Novi Sad ASHRAE Student Branch матично је основан на Департману за енергетику и процесну технику 2009. године. Студентски огранак представља непрофитну студентску струковну организацију која функционише под окриљем ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) која је највећа струковна организација, посвећена технолошком развоју и иновацијама у области грејања, вентилације, климатизације и хлађења на свету.

Чланови Новосадског студенског огранака су редовни учесници факултетских активности и труде се да побољшају квалитет студирања својим колегама организујући бројне конференције, стручне екскурзије, стручне радионице, семинаре, дружења и такмичења. Нека од главних признања које ова група има су освојена висока места на међународним такмичењима из области  Integrated Sustainable Building Design.
У периоду деветогодишње активности, новосадски студенти су сваке године учествовали на такмичењу ASHRAE Design Competition, где су запажени резултати забележени 2010. године (4. место) и 2011. године (2. место) у делу такмичења који се бави интегралним одрживим пројектовањем зграда (Integrated Sustainable Building Design (ISBD)). На такмичењима 2012., 2014., и 2015. за пројекте идејних решења студентска екипа из Новог Сада је изабрана за најбоље решење у ASHRAE Дунавском региону.
  
Најзначајније до сада реализоване истраживачко-научне активности чланова студентског огранка које су такође финансиране од стране ASHRAE су:
1. 2012-12  инвидуални грант за подршку докторског истраживања Александра Анђелковића које је изабрано на међународном конкурсу за најбољи предлог пројекта за текућу годину („ASHRAE Grant-in-Aid and added distinction of being named the 2011-2012 ASHARE Life Member Club Grant as a best project proposal in 2011-12“, grant 10.000)
2. 2014-15 студентски пројекат „Air Heating Solar Collector from Recycled Materials (Пријемник сунчеве енергије од рециклираних материјала за загревање ваздуха)“, награђен и финансиран од ASHRAE Undergraduate Senior Project Grant Program (cca. 2.000)
3. 2017-18 студентски пројекат „Development of an Inteligent Indoor Environment Quality Platform“, nagrađen i finansiran od ASHRAE Undergraduate Senior Project Grant Program (cca. 3.000)

Могућности  чланова огранка су заиста велике: остваривање контаката са највећим светским стручњацима, колегама и професорима из целог света; бесплатан приступ бази стручне литературе светски признатих научних публикација у области грејања, вентилације, климатизације и хлађења; приступ једној од највећих база послова у овој области у свету; бројне стипендије како за студенте основних, тако и за студенте докторских и постдокторских студија; могућности за стручно усавршавање путем Intership-а; бројне конференције и конгреси широм света; разна такмичења чланова, Leadeship programи итд...
Основни мото ASHRAE друштва је „SHAPING TOMORROW’S BUILT ENVIROMENT TODAY“!

WEB:
www.ashrae.org/membership--conferences/student-zone
http://dept.uns.ac.rs/ashrae/


Доц. др Александар Анђелковић (email: aleksa@uns.ac.rs)
Саветник ASHRAE Новосадског студентског огранка
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.