Предмет: Предузетништво (17 - IM1005)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Основни циљ предмета Предузетништво јесте да студентима индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента обезбеди (1) разумевање основних концепта и праксе предузетништва и предузетничког начина размишљања, (2) разумевање значаја иновације за предузетништво и нових захтева различитих привредних области, (3) разумевање процеса претварања пословне идеје у предузетнички подухват. Циљ предмета је да свим студентима пружи разумевање стварања предузетничког окружења у предузећима, независно од њихове структуре, величине и привредне делатности и да их оспособи да разумеју неопходне предуслове покретања сопственог посла.
Студенти који одслушају предмет и положе испит из овог предмета, стичу компетенције да (1) разумеју основне појмове предузетништва, препознају предузетничке особине и развијају предузетнишво у свом ставу и понашању према пословном окружењу; (2) анализирају и примене самостално елементе основног процеса осмишљавања, реализације и контроле пословне идеје, (3) прихвате и осмисле принципе кључне за предузетнички процес, као и да разумеју карактеристичне проблеме покретања сопственог посла и начине њиховог превазилажења. Такође ће бити упознати и са основним утицајем пословних и других релевантних институција на развој предузетништва.
Уводни део (значај и улога предузетништва за развој предузећа и привреде, развој предузетништва до данас, кључни аутори предузетништва). Основни појмови предузетништва, начела и правила предузетништва. Предузетништво за 21.век, нови послови и пословне вештине инжењера и менаџера; иновације и предузетништво у новим условима. Предузетник и предузетништво (појам и дефиниција предузетника, карактеристике, вештине и умеће, примери успешних и лоших предузетника). Инжењер, менаџер, предузетник (сличности и разлике, неопходне вештине, интеграција вештина и неопходног знања). Значај идеје за предузетнички процес (шта је пословна идеја, интерни и екстерни извори пословних идеја, технике креирања идеја, заштита пословне идеје). Процес преображаја идеје у посао. Спровођење и контрола процеса спровођења пословне идеје. Стандарни проблеми покретања посла и начини превазилажења (организовање, финансирање, истраживање тржишних услова, тимски рад, правни аспекти). Правци промена (интерни и екстерни утицаји на пословање предузећа); критеријуми за даљи развој предузетничког подухвата. Утицај спољашњег окружења (специфичности окружења, институције, правни и законски оквир, финансирање). Значај и изазови предузетништва, врсте предузетништва (корпоративно, интерно, породично, социјално); нови пословни модели који подстичу предузетништво, предузетнички екосистем.
Настава на предмету обухвата аудиторна предавања, вежбе, консултације, разматрање конкретних проблема из области предузетништва. Предавања делом реализују власници успешних малих и средњих предузећа и представници кластера и институција значајних за подстицај предузетништва. Презентација семинарских радова. Практична настава – вежбе на практичним примерима, студија случајева и њихово решавање.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Јелена БороцкиПредузетништво, иновације и развој предузећа2015Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
D.Stokes, N.Wilson, M.MadorEntrepreneurship2010South western Sengage Learning, UKЕнглески
David Deakins, Mark FreelPreduzetništvo i male firme2012Data StatusСрпски језик
Paul Westhead and Mike WrightEntrepreneurship: A Very Short Introduction2014Oxford University PressЕнглески
Kao, J.Entrepreneurship, creativity & organization1989Prentice Hall, New YorkЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Колоквијумнене20.00
Колоквијумнене20.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бороцки др Јелена
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Векић Александар
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Фајси Ангела
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе