Предмет: Управљачко рачуноводство (17 - IM1053)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 21.08.2017..

Управљачко рачуноводство подразумева прикупљање, класификацију, обраду и интерпретацију информација које су обликоване на начин да пруже потпору власницима капитала и руководству у управљању, планирању и контроли пословања привредних друштава. Циљ предмета је да се употпуне и интегришу компоненте стратешког размишљања неопходне инжењерима који заузимају позиције у оквиру функције. Циљ предмета је: (1) Разумевање окружења у ком настају и у ком се користе рачуноводствене информације; (2) Развој и јачање стратешке компоненте у размишљању код студената; (3) Скретање пажње са припреме рачуноводствених информација на њихову употребу и интерпретацију; (4) Употреба финансијских извештаја за стратешко управљање организацијом; (5) Да се разуме начин на који се израчунавају одређене вредности.
Студенти који одслушају предмет и положе испит су оспособљени да: (1) самостално и креативно користе књиговодствене записе о пословним трансакцијама, финансијске извештаје и рачуноводствене информације у менаџмент процесу; (2) користе рачуноводствене алате за анализу стања у привредном друштву, изводе закључке, предлажу и пореде различите стратегије; (3) обликују стратешку рачуноводствену политику којом се врши примена одабране стратегије; и (4) учествују у примени стратегије у привредном друштву са позиције инжењера који се налази на руководећој позицији.
(1) Рачуноводствене информације као подршка пословном управљању: Корпоративно управљање, Информације као претпоставка управљања; (2) Појам рачуноводства и основне рачуноводствене категорије: Појам и врсте финансијских извештаја; (3) Рачуноводствени процес и политике: Књиговодствене исправе, Пословне књиге, Финансијски извештаји као производ рачуноводственог процеса, Рачуноводствене политике; (4) Ревизија и анализа као претпоставка квалитета финансијског извештаја: Ревизија као претпоставка реалности, Инструменти и поступци анализе; (5) Интерно оријентисано рачуноводство привредних друштава: Појам, подела и разликовање трошкова, расхода и издатака, Рачуноводствено праћење трошкова и расхода по врстама, Класични (традиционални) приступ обрачуну трошкова, Савремени приступи обрачуну трошкова, Калкулација, Планирање у предузећу (буџетирање); (6) Преломна тачка рентабилности, Процена ефеката капиталних улагања, Инкрементална анализа за пословне одлуке; (7) Процена вредности имовине и капитала предузећа: Методе процене, Евидентирање процене.
Предавања уз употребу аудиовизуелних средстава. Аудиторне вежбе. Израде студије случаја од оснивања привредног друштва, евидентирање пословних догађаја, састављање финансијских извештаја, анализа финансијских извештаја, доношење стратешких одлука о рачуноводственим политикама. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Неранџић, Б., Перовић, В.Управљачко рачуноводство: рачуноводство за менаџере2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Meigs, F.,Meigs, B.Računovodstvo - temelj poslovnog odlučivanja1999Mate, ZagrebХрватски
Малинић, Д., Милићевић, В., Стевановић, Н.Управљачко рачуноводство2013Економски факултет БеоградСрпски језик
Рихтер, Д., Неранџић, Б.Менаџерско рачуноводство : практикум2017Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Collier, P.Accounting for Managers2003John Wiley and SonsЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Демко-Рихтер др Јелена
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Ференчак др Мирослав
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Цонић Невена
Истраживач приправник

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Цветојевић Сања
Сарадник у настави

Аудиторне вежбе