Предмет: Спецификација и моделирање софтвера (17 - SWE242)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПримењене рачунарске науке и информатика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 30.09.2005..

Оспособљавање студената за ефикасно и ефективно модедловање и спецификацију софтверских система. Овладавање знањима и вештинама неопходним за анализу и спецификацију софтверских захтева. Овладавање основама модел базираног дизајна. Овладавање UML-спецификацијама.
По окончању предмета студенти су оспособљени за: анализу сложених система, спецификацију захтева према систему и софтверу и примену UML-формализама приликом моделовању статичког и динамичког понашања система и софтвера. У склопу предмета студенти овладавају расположивим, UML базираним, комерцијалним алатима за моделовање софтвера и формалну спецификацију статичког и динамичког понашања система и софтвера и моделовање архитектуре софтвера.
Основни модел софтверског система. Однос спецификације захтева, спецификације дизајна и имплементације софтверских система. Основи инжењерства захтева, процес, исказивање, анализа, спецификација, верификација и валидација захтева. Израда формалног документа - спецификација захтева. Основи дизајна софтвера, статичко и динамичко моделовање. Основе UML, структура, организација и мета-модел. UML дијаграми: дијаграм случајева коришћења, дијаграми класа, дијаграми објеката, дијаграми сарадње, дијаграми секвенце, дијаграми активности, дијаграми стања. Напредно UML моделовање: интерфејси, пакети и моделовање физичке архитектуре.Архитектонски и дизајн шаблони и њихова примена у моделовању архитектуре софтверских система.
У склопу теоријског дела наставног процеса, паралелно са увођењем знања и вештина везаних за спецификацију и моделовање система и софтвера, студенти формирају пројектне тимове од 3 до 5 чланова и у тимском раду увежбавају усвојено на два типична пројекта сложених система изабрана из реалног окружења. Први пројекат разматра систем који је у основи оријентисан ка подацима и манипулацијама са подацима и моделује се у туторском режиму рада. Други пројекат разматра догађајима управљани систем и његово моделовање је препуштено пројектним тимовима.У склопу предавања тимови саопштавају извештаје о прогресу на пројекту.У склопу практичног дела курса студенти бране своја пројектна решења.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Бранко ПеришићСпецификација и моделирање софтвера2005Електронска верзија-PDF,PPTСрпски језик
S.L.Pfleeger, J. M. AtleeСофтверско инжењерство Теорија и пракса, треће издање2006Prentica Hall, CET-БеоградСрпски језик
L. A. MaciaszekRequirements Analysis and System Design Developing Information Systems with UML2001Addisom WesleyЕнглески
Martin Fowler, Kendall ScottУМЛ укратко (превод 3. издања)2014Микрокњига, БеоградСрпски језик
Grady Booch, James Rumbaugh, Ivar JacobsonUML Водич за корисника2000CET , БеоградСрпски језик
Ambler, S.The Object Primer: Agile Model-Driven Development With Uml 2.02004Cambridge University PressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада40.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Теоријски део испитанеда20.00
Практични део испита - задацинеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Милосављевић др Гордана
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ивановић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Инђић Владимир
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Сабо Цибоља Андреа
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе