Predmet: Analiza tokova materijala u urbanim sistemima (12 - SZDI23)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastInženjerstvo zaštite životne sredine
MultidisciplinarnaNe
ESPB10
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2008..

Upoznavanje studenata sa metodologijom Analize tokova materijala napredne metode za dizajniranje antropogenog metabolizma, sa posebnim osvrtom na analizu tokova materijala u urbanim sredinama kao gravitirajućim centrima duroročnih zaliha i izvora otpadnih materijala. Ovladavanje studenata metodologijom analize tokova materijala, upoznavanje sa najkritičnijim tokovima materijala u urbanim sistemima, načina njihove identifikacije, kao i metoda evaluacije zatečenih stanja u cilju generisanja dugoročnih rešenja. Upoznavanje studenata sa dostignućima u ovoj oblasti i razvoj modela u cilju što boljeg sagledavanja mogućnosti za naučno istraživački rad u ovoj oblasti.
Student stiče znanja o novoj metodologiji u oblasti zaštite životne sredine, industrijske ekologije, upravljanja resursima, upravljanja otpadom, sa akcentom na dizajn antropogenog metabolizma, kao naprednog alata za podršku prilikom donošenja odluka u navedenim oblastima, kao i načinima sintetisanja i evaluacije prikupljenih podataka, uzevši u obzir mogućnost njihove netačnosti.
Prinicipi metodologije Analize tokova materijala. Osnove Antropogenog metabolizma. Struktura antropogenih sistema, Interakcija životne sredine i urbanih sistema. Dizajn urbanih sistema. Identifikacija i mapiranje tokova materijala. Metode klasifikacije značajnosti pojedinih tokova u zavisnosti od definisane problematike. Predviđanje ponašanja predloženog rešenja istraživane problematike u okviru urbanih sistema. Kriterijumi i metode evalucije kako postojećih tako i predviđenih stanja urbanih sistema, njihovo definisanje i razvoj.
Metod izvođenja nastave je baziran na izvođenju nastave, istraživačkom radu i simulaciji procesa, pisanju rada iz definisane oblasti, dickusije na konkretnim primerima, analizi naučnih izvora
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Paul H. Brunner, Helmut RechebergerMaterial Flow Analysis- Lewis publishersEngleski
Petter Baccini,Paul H. Brunner Metabolism of the Antroposphere- SpringerEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Seminarski raddada40.00
Usmeni deo ispitaneda60.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Stanisavljević dr Nemanja
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Brunner dr Paul
Gostujući profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Vujović Svjetlana
Asistent - dr nauka

Auditorne vežbe