AEGEE Europe


29.10.2012. - 00:00
AEGEE Europe (Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe) представља највећи мултидисциплинарни Европски студентски форум који окупља преко 250 универзитета из више од 45 земаља широм Европе и преко 15,000 студената. Основан је у Паризу 1985. године и има волонтерски, невладин и непрофитни карактер са циљем промовисања идеје Европе без граница. То остварује кроз комуникацију, сарадњу и интеграцију студената вољних да активно доприносе отвореној и толерантној сарадњи друштава у којима живе. AEGEE Europe окупља студенте на бројним конференцијама, семинарима, обукама и другим међународним манифестацијама које се тичу културних размена, високог образовања и развоја грађанског друштва.

AEGEE Нови Сад је званично примљен у AEGEE Europe мрежу 1995. године. Од оснивања AEGEE Нови Сад учествовао је у многим семинарима, разменама, скупштинама, предавањима и радионицама у земљи и иностранству. Један од основних циљева AEGEE Нови Сад је одувек био да представимо Нови Сад у његовом најбољем светлу а нашим студентима дамо прилику да на јединствен и незабораван начин упознају друге европске градове, као и њихову културу и традицију.

Централни догађај у оквиру AEGEE Europe мреже је ”Летњи универзитет”. То је програм који траје 2 или 3 недеље, а организује се у периоду од јуна до септембра у преко 150 градова Европе. Циљ му је да путовањем и посетом Европским градовима, млади сазнају нешто више о језику, култури и животу земље чији су гост. Сваке године око 10 000 студената Европе отпутује на “Летње Универзитете” у оквиру AEGEE мрежа. Све што је потребно јесте да сте члан неког од AEGEE локала у Европи и можете да почнете са паковањем кофера. Чекају Вас непоновљиве две недеље, негде у Европи у друштву још 20 или 30 расположених студената из разних делова Европе.

Wеб: www.aegeens.org.rs