Predmet: Razvoj i projektovanje proizvoda (12 - II1003)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2006..

Nastavni predmet je namenjen da slušaocima, u multikriterijumskom pristupu, približi i razjasni glavne principe i metode razvoja proizvoda i programa rada u industrijskim sistemima. Posebna pažnja se u okvirima nastavnog predmeta posvećuje razvoju novih i reinženjeringu postojećih proizvoda, uz korišćenje savremenih metoda rada, počev od komunikacije o proizvodu, preko njegovog modeliranja i konstuisanja, pa sve do izbora materijala za komponente i primene standarda. Nastavni predmet je primarno namenjen razvoju kreativne komponente budućih inženjera i njihovom osposobljavanju da kompetentno učestvuju u procesu kreiranja proizvoda i programa rada radnih sistema.
Studenti se prevashodno obučavaju da kvalitetno i sistemski pristupaju problemima razvoja i projektovanja industrijskih proizvoda, a zatim ovladjuju metodama i tehnikama razvojno'projektantskog rada. Paralelno sa tim, studenti stiču niz korisnih i pragmatičnih saznanja u oblasti tehnike i inženjerstva i upoznaju se sa komponentama tehničkih sistema i pripadajućim standardima.
Pojam proizvoda i proizvodnog programa. Glavni aspekti razvoja proizvoda i programa rada. Osnove komunikacije o proizvodu, prezentacioni prostori i metode prezentacije. Glavni principi dokumentovanja proizvoda. Standardi u razvoju proizvoda i njihova primena. Materijali u tehnici i inženjerstvu. Elementi tehničkih sistema: pojam i klasifikacija. Principi izgradnje i razgradnje industrijskih proizvoda. Multifunkcionalnost proizvoda. Pojam održivog razvoja.
Nastava predavanja je frontalnog tipa sa primenom modernih didaktičkih sredstava i metoda. Nastava vežbanja se izvodi auditorno i laboratorijski uz obavezu slušalaca da u okviru nastave vežbanja izrade 3 ( tri ) grafička rada.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dovniković, LazarTehničko crtanje sa nacrtnom geometrijom1996Fakultet tehničkih naukaSrpski jezik
Šiđanin, Leposava; Gerić, KatarinaMašinski materijali I2002Fakultet tehničkih naukaSrpski jezik
Veriga, SlobodanMašinski elementi: Veze i spojevi mašinskih elemenata1972Mašinski fakultet u BeograduSrpski jezik
Veriga, SlobodanMašinski elementi: prenosnici - frikcioni prenosnici - kinematika zupčanika1972Mašinski fakultet u BeograduSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada40.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Usmeni deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Krsmanović Cvijan

Predavanja
Nedostaje slika

Anderla dr Andraš
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Rafa Klara

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Anderla dr Andraš
Vanredni profesor

Auditorne vežbe