Предмет: Перспектива (17 - IA003)


Основне информације

КатегоријаАкадемско-општеобразовни
Научна областРачунарска графика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 05.10.2012..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Геометрија и визуализација 3Д просторадада
Развијање способности просторне визуелизације, просторне имагинације и графичког представљања тродимензионалног (3Д) простора на перспективној слици (ПС) и читања просторних односа са ПС.
Способност детекције, тумачења и представљања просторних односа и својстава сложених геометријских облика и њихових геометријских структура на перпсективној слици. Схватање релација и веза између простора и ПС.
Перцепција и схватање простора. Препознавање облика. Индикатори дубине на слици. Теорије тумачења просторних односа. Развој перспективе. Карактеристике и узроци мишљења у области перспективе у зависности од историјских околности и водећих уметничких и научних праваца. Простор и слика. Апстракција. Линеарна, вишецентарска перспектива и панораме. Неодређеност ПС. Раванске и просторне илузије. Перспектива на фотографији. Композиција, позиција оптичког центра, деформације. Реституција ПС. Развој. Примена – анализа уметничких слика, виртуелне реконструкције и уметање 3Д модела на ПС. Стереометрија. Оријентација и моделовање на основу више ПС. Тродимензионалне слике. Просторна визуелизација геометријских објеката на ПС. Централна пројекција основних геометријских форми (тачка, права, раван). Коса перспектива. Елементи слике за непосредну детекцију метричких својстава. Критеријуми за директно препознавање просторних односа објеката. Концепти видљивости. Примена на сложеније форме. Визуализација и геометријске структуре сложених 3Д форми на ПС. Видни угао и постављање ПС. Перспектива с угла и фронтална перспектива. Анализа структура примењивих у инжењерској анимацији. Визуелни реализам на ПС. Сенке. Огледала. Централно и паралелно осветљење. Тумачење осветљења на ПС. Карактеристични елементи светлосних зрака за директно одређивање сенки на ПС. Слике у хоризонталним, вертикалним и косим огледалима.
Предавања и аудиторне вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
A. Perez-Gomez i L. PelletierArchitectural Representation and the Perspective Hinge1999МИТЕнглески
K. AndersenThe Geometry of an Art The History of the Mathematical Theory of Perspective from Alberti to Monge2007СпрингерЕнглески
Анагности, П.Перспектива1967Научна књига БеоградСрпски језик
Штулић, Р.Перспектива : визуелизација 3Д простора из перспективних слика2006Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
R. ZoneStereoscopic Cinema and the Origins of 3-D Film2007Енглески
S. AguileraA New Perspective - Photography & Filmmaking Edition2008Енглески
W. IrvinsArt & Geometry, A Study in Space Intuitions1946Dover Publications, Inc. New YorkЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада10.00
Присуство на предавањимадада5.00
Практични део испита - задацинеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Стојаковић др Весна
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Николић др Димитрије
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Томић Александра
Истраживач приправник

Аудиторне вежбе