Предмет: Комуникологија (17 - IFM101)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЉудски ресурси и комуникације
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ4
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Основни циљ предмета је упознавање студената са основним принципима инжењерског комуницирања у радним организацијама, ради успешног коришћења комуникационих потенцијала запослених. Предмет тежи да створи компетенције неопходне за правилно коришћење законитости у процесу комуницирања и њихову примену у организационом комуницирању. Предмет има за циљ да оспособи студенте за препознавање и разумевање комуникационог процеса, комуникационих феномена, као и за стицање знања неопходних за успешно усавршавање комуникационих вештина запослених у предузећима.
Студенти ће бити оспособљени за самостално дизајнирање, надгледање и усавршавање комуникационих канала у радним организацијама. Научиће основне интраперсоналне и интерперсоналне законитости комуникационих процеса, на основу чега ће бити у могућности да управљају комуникационим потенцијалима запослених у радним организацијама, као и да ефективно користе своје комуникационе вештине. Стећи ће знања потребна за помагање осталим запосленим при усавршавању њихових комуникационих вештина потребних за успешан рад. Такође, биће оспособљени да комуникационе процесе користе и прилагођавају осталим процесима у предузећима.
Процес и типови комуницирања, фактори комуницирања, токови комуницирања у радним организацијама, врсте интергрупног комуницирања, комуникациони аспекти руковођења у организацијама, превенција и отклањање сметњи у комуницирању, облици писаног комуницирања, пословни разговори, интерперсоналне вештине неопходне за ефективно комуницирање, законитости комуницирања у радним групама, интерперсонални конфликти, вештина преговарања и постизања договора, презентационе вештине, организовање и вођење пословних састанака, усавршавање комуникационих вештина запослених у организацијама.
Настава на предмету ће бити изведена кроз предавања и вежбе, комбиновано са демонстрирањем одређених анализираних појава, уз приказивање релевантних мултимедијалних садржаја, реализовање индивидуалних и групних задатака и дискусије са студентима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Капор-Стануловић, Н., Врговић, П.Комуникологија за менаџере2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Мандић, Т.Комуникологија : психологија комуникације2003Clio, BeogradСрпски језик
Мицић, П.Како водити пословне разговоре1990Предраг Мицић, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Колоквијумнеда20.00
Презентацијадада10.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Врговић др Петар
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Врговић др Петар
Редовни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Тодоровић Тања
Асистент

Аудиторне вежбе