Предмет: Макетарство у сценском дизајну (12 - ASO16)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТеорије и интерпретације геометријског простора у архитектури и урбанизму
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ3
Матичне организационе јединице предмета

Департман за архитектуру и урбанизам
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Оспособљавање студената да применом различитих материјала и техника креирају макете у циљу истраживања развојних форми или финалног приказа сценске композиције.
Успостављање способности самосталног и групног рада на изради макета и модела сценске опреме, позорница, сценских техничких система и архитектонских сценских објеката.
Увод у дефинисање појма макетарства. Улога макете у архитектури и сценском дизајну. Различити циљеви и примена макете у сценском дизајну. Материјали, алати и технике израде макете. Геометријски принципи стратегије и технике у односу на различите задатке израде физичких модела. Дигиталне технологије у макетарству.
Вежбе се изводе у макетарској учионици-радионици. Извођење наставе се састоји из 3 сегмента: Теоријски део, демонстрација и израда макете. У теоријском делу описане су различите технике, улога геометрије и материјала у изради макете. На вежбама се раде два задатка. Први задатак студенти раде самостално, а други задатак је предвиђен за рад у тиму који има до 5 чланова. Курс нема формални завршни испит и сматра се успешно окончаним уколико је студент кроз самостални и тимски рад успешно реализовао предвиђене задатке.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
П. Шиђанин, Б. ТепавчевићМакетарство за студенте архитектуре2010ФТН издаваштвоСрпски језик
М. Ставрић, П. Шиђанин, Б. ТепавчевићArchitectural Scale Models in Digital Age, Design and Representation.2013Springer-Verlag.Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада70.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Тепавчевић др Бојан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Пештерац др Александра
Ванредни професор

Аудиторне вежбе