Predmet: Pribori (17 - P306)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastMetrologija, kvalitet, ekološko inženjerski aspekti, alati i pribori
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za proizvodno mašinstvo
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Sticanje znanja, kompetencija i akademskih veština u oblastima izbora, proračuna i eksploatacije pribora. Razvoj kreativnih sposobnosti i ovladavanje specifičnim praktičnim veštinama u domenu projektovanja pribora.
Osposobljenost za rešavanje konkrertnih problema iz domena eksploatacije pribora. Ovladavanje metodama, postupcima i procesima izbora i proračuna pribora uz upotrebu naučnih metoda. Razvoj veština i spretnosti za projektovanje i kontrolu kvaliteta konstrukcija pribora. Sposobnost kritičkog i samokritičkog mišljenja i pristupa pri definisanju strategija upravljanja priborima.
Pojam, mesto i uloga pribora. Koncepcije pribora, njihove karakteristike i primena. Osnovni elementi pribora. Elementi za baziranje. Elementi za stezanje. Elementi tela pribora. Elementi za vođenje alata. Elementi za podešavanje položaja alata. Elementi za vezu. Nadogradni elementi pribora (elementi za premošćavanje visinskih i dužinskih rastojanja, elementi za manipulaciju sa priborom, elementi za pozicioniranje pribora na mašini, sigurnosni elementi, translatorni elementi, obrtni elementi). Uticajni faktori, osnovna pravila i tok u projektovanju pribora. Mehanizacija i automatizacija pribora. Izbor, primena i eksploatacija pribora. Univerzalni pribori. Specijalni pribori. Pribori za grupnu tehnologiju. Modularni pribori. Fazno izmenjivi pribori. Pribori za montažu i demontažu. Pribori za merenje i kontrolu. Pribori za koordinatne merne mašine. Pribori za aditivnu proizvodnju. Pribori za rukovanje. Pribori za precizno inženjerstvo.
Nastava se izvodi savremenim didaktičkim sredstvima i metodama, interaktivno u vidu predavanja, laboratorijskih i računarskih vežbi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije. Na predavanjima se izlaže teorijski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja predmetne materije. Na laboratorijskim vežbama se praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi. Na računarskim vežbama se vrši upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju ovladavanja znanjima i veštinama iz posmatranog područja.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Vukelić, Đ., Tadić, B.Pribori2018Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Tanović, LJ., Jovičić, M.Alati i pribori : projektovanje, proračuni i konstrukcije pomoćnih pribora2005Mašinski fakultet, BeogradSrpski jezik
Tadić, B.Specijalni stezni pribori : zbirka rešenih zadataka2002Mašinski fakultet, KragujevacSrpski jezik
Campbell, P.D.Q.Basic Fixture Design1994Industrial Press, New YorkEngleski
Hoffman, E.G.Jig and Fixture Design2004Thomson/Delmar Learning, New YorkEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Grafički raddada20.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Vukelić dr Đorđe
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Štrbac dr Branko
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Šokac dr Mario
Docent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Ranisavljev Miloš
Asistent

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Milošević Aleksandar
Asistent

Laboratorijske vežbe