Predmet: Komunalna hidrotehnika (17 - GG408)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblastHidrotehnika
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 30.09.2007..

Obrazovni cilj predmeta je upoznavanje sudenata sa osnovama savremenih tehnika komunalne hidrotehnike kao jedna od važnijih grada vodoprivrede. Pored toga cilj je i sticanje stručnih znanja za primenu u praksi iz oblasti snabdevanja vodom kanalisanja naselja.
Nakon položenog ispita sudenti će biti spremni da svoje znanje primene u inžinjerskoj praksi koristeći ga u oblasti planiranja i projektovanja objekata komunalne hidrotehnike, izvođenja radova i održavanja sistema vodovoda i kanalizacije.
SNABDEVANJE VODOM: 1. Uvod u problematiku snabdevanja vodom i kanalisanje naselja. 2. Unutrašnje instalacije vodovoda u zgradama. 3.Hidraulički proračun vodovodne mreže. 4. Izvorišta vode. 5. Rezervoari i crpne stanice. 6. Cevi, armatura i fazonski komadi. 7. Primena EN 805-vodosnabdevanje van zgrada. 8. Vodovodni čvorovi. 9. Tretman vode za piće (osnovni fizičko hemijski procesi i tehnike prerade). 10. Gubici u vodovodu.; KANALISANJE NASELJA: 1. Sistemi kanalskih mreža. 2. Kućna unutrašnja instalacija kanalizacije. 3. Hidraulički proračun kanalizacione mreže. 4. Objekti na kanalizacionoj mreži. 5.Cevi za kanalizaciju. 6. Specijalni kanalizacioni sistemi. 7. Tehnike prerade komunalnih otpadnih voda (mehaničko prečišćavanje,biloški procesi aktivnim muljem, obrada mulja). 8. Građenje kanalizacije u otvorenom rovu. 9. Prikazivanje kanalizacije i vodovoda u projektima. 10. Merenja protoka u kanalizaciji.
Nastava se izvodi putem auditornih predavanja, auditornih i računarskih vežbi. Auditorna predavanja su praćena slajdovima na kojima se izlaže teoretski deo predmeta propraćen karakterističnim primerima iz prakse radi lakšeg razumevnja gradiva. Na auditornim vežbama se rade zadaci i primeri iz izloženog gradiva za konkretne primere iz prakse. Računarske vežbe se izvode primenom savremenih i prihvaćenih softverskih paketa za rešavanje praktičnih problema. Pored predavanja i vežbi organizuje se i stručna ekskurzija gde se obilaze osnvni objekti vodovoda i kanalizacije kao i fabrika za preradu pitke vode i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Milojević, M.Snadbevanje vodom i kanalisanje naselja1987Građevinski fakultet, BeogradSrpski jezik
Matija StipićKomunalna hidrotehnika - Skripta: Deo 1: Snabdevanje vodom, Deo 2: Kanalisanje naselja2017Fakultet tehničkih nauka, Departman za građevinarstvo i geodeziju, Katedra za hidrotehniku i geodezijuSrpski jezik
Ljubisavljević, D., Babić, B., Đukić, A., Jovanović, B.Komunalna hidrotehnika - primeri iz teorije i prakse2001Građevinski fakultet, BeogradSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada20.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Kolokvijumneda20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Stipić dr Matija
Docent

Predavanja
Nedostaje slika

Budinski dr Ljubomir
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Stipić Danilo
Asistent-master

Auditorne vežbe