Predmet: Osnovi ekonomije za inženjere (14 - IZOO17)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastProizvodni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.05.2014..

Obrazovni cilj je da predmet osposobi studenta, budućeg inženjera, u integrisanju komponente strateškog razmišljanja za prilagođavanje prema zahtevima novih ekonomskih i društvenih procesa i globalnih trendova. Obrazovni cilj se ogleda i u tome da budući inženjer upozna mogućnosti kombinovanja tehničke i ekonomske dimenzije rada u konkretnoj organizaciji.
Sticanje znanja praktične primenljivosti koje omogućava budućem inženjeru da koristi osnovne principe, tehnike i alate iz oblasti ekonomije, finansija i računovodstva i na taj način pruži adekvatnu inženjersku podršku realizaciji zadataka finansijske, računovodstvene, nabavne i prodajne funkcije i njihovoj koordinaciji sa ostalim poslovnim funkcijamabu preduzeću. Pozitivni ishod obrazovanja ogleda se u razvijanju sposobnosti usklađivanja tehničkih i drugih procesa sa ekonomskim zahtevima koji proizilaze iz preduzeća i njegovog okruženja.
Upoznavanje sa makroekonomskim okruženjem i institucijama. Osnovni monetarni i fiskalni pojmovi od značaja za poslovanje preduzeća. Vrste preduzeća prema vlasništvu kapitala. Korporativno upravljanje. Poslovne funkcije preduzeća. Značaj finansijske i računovodstvene funkcije. Finansijski izveštaji i njihova upotreba u preduzeću. Instrumenti i postupci analize finansijskih izveštaja. Upoznavanje sa osnovnim vrstama troškova. Troškovi osnovnih sredstava i načini obračuna amortizacije. Kalkulacija cene koštanja. Prelomna tačka rentabiliteta. Uloga menadžera u procesu budžetiranja - planiranja u preduzeću. Osnovni pokazatelji uspešnosti poslovanja. Finansiranje poslovanja i razvoja preduzeća putem emisije akcija i obveznica, putem kredita, lizinga i faktoringa. Upoznavanje sa vrstama, finansijskim instrumentima i učesnicima finansijskog tržišta. Značaj obrtnih sredstava u poslovanju preduzeća.
Nastava se izvodi na osnovu kombinacije relevantnih teorijskih i praktičnih znanja. Tokom predavanja i vežbi se koriste audiovizuelna sredstva. Vežbe su auditorne. Analiza konkretnih primera iz preduzeća i studije slučaja. Individualne i grupne konsultacije. Tokom časova vežbi se podstiče rad u grupama u cilju upoznavanja osnovnih ekonomskih, finansijskih i računovodstvenih pojmova u poslovanju privrednih subjekata u lokalnom i globalnom društveno-ekonomskom okruženju.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Malinić, D., Milićević, V., Stevanović, N.Upravljačko računovodstvo2013Ekonomski fakultet, BeogradSrpski jezik
Malinić, D., Milićević, V., Glišić, M.Upravljačko računovodstvo - zbirka zadataka2013Ekonomski fakultet, BeogradSrpski jezik
Brigham, E.F., Houston, J.F.Fundamentals of Financial Management 2012Cengage LearningEngleski
Van Horne J.C., Wachowicz, J.M.Osnovi finansijskog menadmenta2007Data StatusEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Domaći zadatakdada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda40.00
Kolokvijumdane20.00
Kolokvijumdane20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Demko-Rihter dr Jelena
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Demko-Rihter dr Jelena
Vanredni profesor

Auditorne vežbe