Predmet: Osnove testiranja softvera (14 - IZOO16)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastInformaciono-komunikacioni sistemi
MultidisciplinarnaNe
ESPB4
Matične organizacione jedinice predmeta

Trenutno nema podataka o matičnim organizacionim jedinicama predmeta!
Program predmeta

Program se primenjuje od 29.04.2014..

Cilj predmeta Osnove testiranja softvera jeste (1) razumevanje osnovnih koncepata, principa i metoda testiranja softvera, (2) integracija znanja stečenog u okviru odslušanih predmeta koji obuhvataju obezbeđenje i kontrolu kvaliteta softverskih proizvoda i (3) prepoznavanje modela procesa razvoja softvera i izbor i primena odgovarajućih metoda testiranja. Cilj predmeta je da se inženjer osposobi da primeni osnovne koncepte, principe i metode testiranja softvera, da prepoznaje modele procesa razvoja softvera i unapređuje proces testiranja softvera u okviru projekta i/ili kompanije.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit su osposobljeni da: (1) razumeju osnovne koncepte, principe i metode testiranja softvera, (2) koriste alate za podršku testiranju, (3) izvode zaključke, predlažu i porede različite strategije i pristupe, (4) oblikuju akcioni plan kojim se vrši unapređenje procesa testiranja i (5) učestvuju u primeni strategije u preduzeću sa pozicije inženjera koji se nalazi na poziciji analitičara.
Uvodni deo: Principi testiranja. Testiranje kroz životni ciklus razvoja softvera: Primena testiranja na različite modele razvoja softvera (model vodopada, V-model, iterativni model...) Statičko testiranje: Recenzija projektne dokumentacije. Statička analiza pomoću alata. Test dizajn tehnike: Proces razvoja testova. Tehnike bazirane na specifikaciji. Tehnike bazirane na strukturi koda. Upravljanje testiranjem: Razvoj strategije i pristupa testiranju softvera. Definisanje mera efektivnosti. Upravljanje resursima. Alati za podršku testiranju: Vrste i klasifikacije alata prema načinu primene. Unapređenje procesa testiranja softvera: Različite metode za unapređenje procesa testiranja softvera.
Nastava na predmetu obuhvata predavanja sa primerima različitih principa i metoda testiranja softvera i izbora i ocene primenjenih metoda. Predavanja delom realizuju iskusni rukovodioci funkcija ili celih preduzeća u ulozi gostujućih predavača. U okviru vežbi se podstiče rad u grupama. Vežbe se odvijaju uz pomoć računara.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Hambling, B. et allSoftware testing2010BCSEngleski
Koomen, T., Pol, M.Test Process Improvement1999Addison-WesleyEngleski
Van Veenendaal, E.The Testing Practitioner2004UTNEngleski
Black, R., Van VeenendaalFoundations of Software 2012Cengage Engleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada50.00
Predmetni(projektni)zadatakdada15.00
Prisustvo na vežbamadada5.00
Usmeni deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Sladojević dr Srđan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ramač Robert
Asistent-master

Računarske vežbe
Nedostaje slika

Narandžić Dajana
Asistent-master

Računarske vežbe