XXII Međunarodni simpozijum Energetska elektronika


05.06.2023. - 14:25 

Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, u saradnji sa Institutom „Nikola Tesla“ iz Beograda, Srpskom akademijom nauka i umetnosti i Društvom za energetsku elektroniku Srbije, pozivaju sve zainteresovane da uzmu učešće na XXII Međunarodnom simpozijumu Energetska elektronika (22th International Symposium on Power Electronics) koji će se održati u Novom Sadu, u zgradi Naučno tehnološkog parka u Novom Sadu, od 25. do 28. oktobra 2023. godine.

Ovaj jubilarni naučni skup, 50 godina od prvog skupa (od 1973 god.) sada već brendiran i opšte poznat kao Ee 2023, nastavlja dugu tradiciju okupljanja eminentnih međunarodnih i domaćih stručnjaka u široj oblasti energetske elektronike, koja obuhvata i električne mašine, električne automobile, distribuirane sisteme i primenu obnovljivih izvora energije.

Cilj skupa je razmena znanja i predstavljanje najnovijih dostignuća i trendova razvoja u ovim oblastima. Posebno se pozivaju studenti: Energetike, elektronike i telekomunikacija (E1), Računarstva i automatike (E2), Mehatronike i Čistih energetskih tehnologija da uzmu učešće u ovom skupu, a za njih će biti obezbeđen besplatan ulaz i kotizacija. Konferencija je pod patronatom svetskog udruženja inženjera elektrotehnike (IEEE) i pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, EPE asocijacije iz Brisela i ECPE Asocijacije iz Nirnberga.

Svi prezentovani radovi biće publikovani u elektronskom zborniku (USB), uvršteni u bazu IEEE Xplore i citirani preko: Web of Science-a, Google Scholar-a i Scopus-a.

Predsedavajući konferencije je prof. dr Vladimir Katić sa Univerziteta u Novom Sadu (FTN), zamenici predsednika su akademik prof. dr Slobodan Vukosavić sa Univerziteta u Beogradu, i prof. dr Dušan Borojević sa Virginia Tech univerziteta (SAD).

Očekuje se da konferencija okupi preko 150 učesnika iz preko 30 zemalja, a naučni deo će činiti šest vrhunskih međunarodnih predavača, koji će predstaviti uvodne radove, četiri izuzetna naučnika, koji će predstaviti pozvane radove, kao i još 65 drugih istraživača, koji će izložiti rezultate svojih visokokvalitetnih istraživanja.

Teme skupa:
TEMA 1: Energetski pretvarači i komponente
TEMA 2: Automobilski i industrijski elektromotorni pogoni
TEMA 3: Električne mašine
TEMA 4: Napredni sistemi upravljanja i merenja
TEMA 5: Pametna energetska elektronika, Pametne mreže i Energetska skladišta
TEMA 6: Kvalitet električne energije
TEMA 7: Obnovljivi i distribuirani izvori energije

Više informacija, kao i program, možete pronaći OVDE.