Tim NOLIMAST FTN-a dobitnik Treće nagrade na takmičenju u Kini


30.05.2023. - 08:33 

U Ningbou u Kini od 17. do 19. maja uspešno su održani Drugi omladinski naučno-tehnološki forum Kina-CEEC i Prvo takmičenje mladih u inovacijama i preduzetništvu Kina-centralna i istočna Evropa.

Forumu se obratio državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije Vukašin Grozdić. U finalnoj rundi takmičenja, dve srpske startap kompanije, jedan institut i jedan fakultet osvojili su dve druge i dve treće nagrade.

U finalnom delu konkurencije, bilo je predstavljeno 27 projekata, i to učesnika iz Kine i 13 zemalja CIEES-a.

Startap kompanije iz Novog Sada koje su dobitnice nagrada su EnergyPulse Doo, sa osvojenom Drugom nagradom i Agrines, sa osvojenom Trećom nagradom.

Tim NOLIMAST sa svojim projektom "Izolacija buke i vibracija posredstvom nelinearnih metastruktura", kojim rukovodi prof. dr Ivana Kovačić, a institucija/nosilac je Fakultet tehničkih nauka osvojio je Treću nagradu i uključen je u 5. Sesiju strategijskog istraživanja i razvoja sa Školom aerokosmičkog inženjerstva, pri Pekinškom institutu za tehnologiju.  Tim NOLIMAST su i prof. dr Željko Kanović i prof. dr Vladimir Rajs.

Institut "Dr Josif Pančić" osvojio je Drugu nagradu i uključen je u 5. Sesiju strategijskog istraživanja i razvoja sa Institutom za povrće i cveće Kineske akademije za poljoprivredne nauke.

Ova postignuća su odličan dokaz snage i inovativnosti naših naučnika i preduzetnika. Verujemo da će saradnja između dve zemlje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija nastaviti da donosi praktične rezultate i uspehe u budućnosti, kako u osnovnim istraživanjima, tako i u primenjenim oblastima.

Vest preuzeta sa sajta Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
*FOTO: sajt Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
 

  • Nije moguće prikazati sliku.