Stručna poseta studenata FTN-a sajmu IFAT


23.06.2022. - 11:13

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštitu na radu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, tokom 2022. godine realizuje, sa SRH Hochschule Heidelberg, DAAD projekat pod nazivom Democratia - Aqua - Technica III. Projekat predstavlja nastavak Democratia - Aqua – Technica I & II projekata, finansiranih od strane DAAD, budžetom federalnih sredstava Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Fokus projekta usmeren je ka inovativnim konceptima tehničkih rešenja za održivo upravljanje vodnim resursima i promociji smanjenja regionalnih i lokalnih konflikata pri angažovanju civilnog društva.

Kao deo projektnih aktivnosti, za studente oba univerziteta, u periodu od 30.05. – 03.06.2022. finansirana je stručna poseta IFAT sajmu koji je ove godine održan u Minhenu, Nemačkoj. Sajmu je prisustvovalo oko 119.000 posetilaca iz 155 zemalja, u cilju upoznavanja sa savremenim tehnologijama i inovacijama iz oblasti inženjerstva zaštite životne sredine, upravljanja vodama, kanalizacionim sistemima, otpadom i sirovinama. Na sajmu je bilo prisutno 2.984 izlagača iz 59 zemalja sveta.

Profesori i studenti doktorskih i master studija studijskih programa Inženjerstvo tretmana i zaštite voda i Inženjerstvo zaštite životne sredine, Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu, zajedno sa profesorima i kolegama sa Univerziteta u Hajdelbergu, prisustvovali su velikom broju prezentacija eminentnih asocijacija i prestižnih kompanija iz oblasti, a samo neke od njih bile su Nemačka asocijacije za vode, otpadne vode i otpad (DWA), kompanija Wehrle, H2O, Envirochemie, Tour ProMinent GmbH, 3P Technic filter system Gmbh, Huber technology, 3A Wasser Technik Gmbh & Co.KG i mnoge druge.

U okviru posete sajmu, studenti i profesori Departmana imali su priliku da prisustvuju aktuelnim predavanjima stručnjaka iz oblasti inovativnih rešenja  vezanih za  Digitalisation in the German Water Sector (DWA Water Skills), Phosphor-recycling (GRENZEBACH Co), Renewable energies (Eng4env GmbH), Sludge and Phosphorus Recovery (ISA Co), Solar-thermal Sludge Drying (EGLV Co),  Remove microplastics from water easily, process controlled, and cost effectively (ProMinent GmbH ) i mnoge druge teme.

Tokom posete sajmu, studenti su učestvovali u diskusijama i debatama sa kolegama i predstavnicima kompanija, i na taj način proširivali  svoje tehničko znanje iz uže stručne oblasti. Stručna poseta IFAT sajmu bila je odličan poligon za edukaciju i povezivanje studenata, naučnika i stručnjaka iz oblasti inženjerstva zaštite životne sredine, u cilju kreiranja novih i inovativnih rešenja, sa idejom da se na njihovoj implementaciji i integraciji radi u sledećim fazama Projekta.

O svim budućim aktivnostima i aktuelnim dešavanjima na Projektu možete se informisati na sajtu projekta: https://democratia-aqua.org.

Pozivamo sve zainteresovane studente i kolege sa Fakulteta tehničkih nauka i čitavog Univerziteta da uzmu aktivno učešće u predstojećoj Third Democratia-Aqua-Technica konferenciji, koja će se održati u septembru 2022. godine. Detaljnije informacije o konferenciji biće dostupne na gore navedenom linku.

Za sve dodatne informacije vezane za konferenciju i aktivnosti na Projektu možete se obratiti, putem mail-a, koordinatoru Democratia - Aqua - Technica III projekta sa Srbiju, prof. dr Maji Turk Sekulić (majaturk@uns.ac.rs).
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.