Završen međunarodni IPA CBC RESCUE projekat ukupne vrednosti blizu 2 miliona evra sa FTN-om kao vodećim partnerom na projektu


29.12.2021. - 10:34 

U ponedeljak, 27. decembra 2021. godine u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu sa početkom u 15 časova održana je završna konferencija projekta RESCUE koji se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske unije a u okviru programa prekogranične saradnje Republike Srbije i Republike Hrvatske - Interreg IPA CBC.

Osnovni cilj RESCUE projekta, čiji je puni naziv „Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings“, jeste promocija šire upotrebe obnovljivih izvora energije kao i unapređenje mera energetske efikasnosti u javnim zgradama.
Partneri na realizaciji ovog projekta su vodeće institucije iz regiona i to: Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Klinički Centar Vojvodine, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija iz Osijeka, Kliničko bolnički centar Osijek, Mašinski fakultet iz Slavonskog Broda.
Tokom realizacije projekta izgrađeni su značajni kapaciteti (1,7 MW) za proizvodnju energije upotrebom obnovljivih izvora energije na zgradama projektnih partnera a takođe značajno je unapređena i njihova energetska efikasnost. To je podrazumevalo izgrađivanje fotonaponskih elektrana, vetro-generatorskih sistema, solarnih kolektora, punionica za električna prevozna sredsta, nabavka električnih prevoznih sredstava, sistema za skladištenje električne energije i dr.
Ukupna finansijska vrednost RESCUE projekta iznosi 1.936.989,91 EUR od čega su 1.646.411,40 EUR bespovratna sredstva Evropske unije.
O projektu i njegovom značaju za projektne partnere, prekogranični region, građane u prekograničnom regionu i šire, na svečanoj ceremoniji zatvaranja RESCUE projekta govorili su predstavnici pokrajinskih sekretarijata, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, predstavnici institucija projektnih partnera iz Srbije i Hrvatske kao i sami učesnici projektnih timova.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja prisutnima su se obratili:
- Smiljka Jovanović, Pokrajinska sekretarka za finansije AP Vojvodine
- Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“
- Prof. dr Velibor Čabarkapa, upravnik Kovid bolnice Mišeluk
- Prof. dr Nikola Jorgovanović, prorektor za nauku i umetnost Univerziteta u Novom Sadu
- Prof. dr Boris Dumnić, rukovodilac projekta RESCUE
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.