Obaveštenje o upotrebi CANVAS sistema


14.10.2021. - 09:01 

LMS (Learning Management System, Sistem za transfer znanja) Canvas je već skoro godinu dana u upotrebi na Fakultetu tehničkih nauka i nalazi se na web adresi https://canvas.ftn.uns.ac.rs. Korisnici sistema su nastavnici, asistenti i studenti, kako je upisano u realizaciji nastave.


Canvas sve podatke preuzima iz Studentske službe i ako je potrebna neka izmena, to je potrebno rešiti preko zvaničnih kanala Studentske službe.
Svi korisnici su evidentirani svojom e-mail adresom koja je registrovana u službama FTN-a. To su isključivo adrese iz uns.ac.rs domena. Svaki korisnik treba da obezbedi pristup svom e-mail  sandučetu, jer na njega može da pošalje zahtev za promenu Canvas lozinke.
E-mail sandučićima iz uns.ac.rs domena se može pristupiti sa https://portal.uns.ac.rs.
Prvo logovanje na Canvas se vrši klikom na link Forgot password i unošenjem e-mail adrese (username@uns.ac.rs) na koju želite da se pošalje link za postavku lozinke.


Predmeti i matične knjige su ubačeni po stanju iz akreditacija 2003. sve do 2020. godine.
Vezivanje nastavnika, asistenata i studenata za predmete će od 14. 10. 2021. biti po stanju realizacije nastave i upisanim studentima u školskoj 2021/22. Upisani studenti će se pojaviti na onim predmetima koje imaju nepoložene.

Na Canvas sistemu nastavnici i asistenti treba da ostavljaju materijal koji će studentima omogućiti praćenje predmeta. Postoji mogućnost komunikacije nastavnika i asistenata sa studentima koji imaju nepoložen predmet.
Student koji položi predmet se briše iz liste studenata koji mogu da vide taj predmet, stoga željeni materijal treba da preuzmu pre nego što polože predmet.
Stanje informacija u Studentskoj službi i Canvas sistema se usklađuje svakodnevno.

Prelazak na novu generaciju i učesnici nastave se usklađuju sa novom školskom godinom sredinom oktobra, ove godine 14. 10. 2021.

Sadržaj predmeta se ne briše. Nastavnici i asistenti mogu da nadograđuju i menjaju sadržaj predmeta bez brige da će biti obrisan.

Uputstva o upotrebi Canvas sistema se postavljaju na stranici https://canvas.ftn.uns.ac.rs/support/. Na dnu stranice je link za slanje zahteva za podršku https://canvas.ftn.uns.ac.rs/support/projects/ftn-canvas/issues/new. Na toj stranici nije potrebno logovanje, a kao owner-e-mail  treba uneti e-mail adresu na koju želite da dobijete odgovor. To ne mora biti adresa iz uns.ac.rs domena. Dalja komunikacija sa sistemom za podršku se odvija preko e-mail (dobro pratiti uputstva).
Primetite razliku da na MS Teams nastavnici i asistenti imaju komunikaciju samo sa studentima koji tekućeg semestra slušaju predmet. Na MS Teams se sadržaj briše na kraju semestra.