Poseta Laboratoriji za energetsku elektroniku EPFL-a u Lozani


12.10.2021. - 08:54 

Naše kolege sa Katedre za energetsku elektroniku i pretvarače (Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije) tokom septembra 2021. posetile su jednu od najznačajnijih istraživačkih institucija u Švajcarskoj - École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL).

Doc. dr Ivan Todorović, doc. dr Dejan Reljić, doc. dr Dejan Jerkan i asistent Ivana Isakov, učesnici su naučnoistraživačkog projekta pod nazivom Energy Gateway Concepts - knowledge streaming for power grid Researh and Develepment (EGC-R&D) koji se realizuje u okviru Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom „Vaučeri za razmenu znanja“. Partner iz dijaspore na ovom projektu je EPFL, a jedna od projektnih aktivnosti bila je i poseta ovom politehničkom univerzitetu  u cilju zajedničke saradnje, razmene znanja i iskustva.
Goste sa FTN-a dočekao je dr Dražen Dujić, vanredni profesor na ovom univerzitetu i šef Laboratorije za energetsku elektroniku. Tom prilikom tim sa FTN-a imao je priliku da se upozna sa najsavremenijim tehnologijama u oblasti srednjenaponske energetske elektronike koja je od izuzetnog značaja za proizvodnju, konverziju i skladištenje električne energije. Laboratorija za energetsku elektroniku EPFL-a poseduje modernu opremu na kojoj, pod mentorstvom prof. Dujića radi oko 25 studenata doktorskih i postdoktorskih studija. Deo projektnog tima je tokom desetodnevne posete obišao i nekoliko laboratorija, upoznao se sa naučnoistraživačkim i nastavnim aktivnostima zaposlenih u laboratoriji, učestvovao u eksperimentima zajedno sa njima i diskutovao o pravcima primene i daljem razvoju energetske elektronike. Ova poseta učvrstila je već postojeću saradnju sa ovom institucijom i donela nova znanja koja će biti dragocena u daljem naučnoistraživačkom radu.

 

  • Nije moguće prikazati sliku.