FTN učesnik u projektu Fonda za nauku RS


22.09.2020. - 09:37 

Šestočlani tim naučnika sa Fakulteta tehničkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu u naredne dve godine biće deo projekta pod nazivom Istraživanje i razvoj jonskih biofluida (eng. Research and development of ionic bio fluids; akronim: RIDIBF). Projekat je prijavljen u okviru javnog poziva PROMIS Fonda za nauku Republike Srbije. Rukovodilac projekta je prof. dr Siniša Bikić, sa Katedre za mehaniku fluida i hidropneumatske sisteme Departmana za energetiku i procesnu tehniku.

Ovaj projekat, čiji se prvi rezultati očekuju za šest meseci, bazira se na:

• istraživanju i razvijanju jonskih biofluida proizvedenih iz poljoprivredne biomase, eksperimentalno i računarskom dinamikom fluida;
• podizanju znanja i povećanju mogućnosti mladih naučnika i
• poboljšanju laboratorijskih kapaciteta za buduća istraživanja jonskih biofluida.

Takođe, u okviru ovog istraživanja razviće se laboratorijsko postrojenje za ispitivanje jonskih biofluida gde će se ispitivati njihove hidrauličke karakteristike. Predviđena je i nabavka više uređaja namenjenih eksperimentalnom ispitivanju njihovih fizičkih svojstava što je od izuzetnog značaja prilikom izbora najprikladnijeg tipa jonskih biofluida u pogledu primene u različitim uređajima.

Rezultati ovog istraživanja doneće nove naučne informacije koje mogu doprineti podizanju nivoa tehnološke spremnosti nanofluida za njihovu dalju primenu. Takođe će se sagledati potencijal biomase sa područja Autonomne Pokrajine Vojvodine za proizvodnju jonskih biofluida.


FOTO: Arhivska fotografija
 

  • Nije moguće prikazati sliku.