Studenti FTN-a razvili aplikaciju i mnogima ulepšali Uskrs


26.04.2020. - 15:22 

Naši studenti iz organizacije We are the future of IT i kompanija Crystal Pigeon, čiji su osnivači studenti Inženjerstva informacionih sistema, u toku vanrednog stanja potrudili su se da nam ulepšaju uskršnje praznike i svima omoguće da učestvuju u tradicionalnom tucanju jaja putem mobilnih telefona. Egg Smash aplikacija koju su kreirali je u svega tri dana imala čak 19 034 korisnika iz različitih gradova širom sveta i ukupno 300 145 odigranih igara.

Na ovu ideju studenti su došli razmišljajući o tome šta bi mogli da urade da “spasu” Uskrs i na neki način pomognu zajednici. “Naša organizacija se trudi da konstantno realizuje različite aktivnosti, čak i uslovima vanrednog stanja. Tada su se po medijima često viđali naslovi "Ništa od Uskrsa" i slično, te smo odlučili da ipak ne dozvolimo virusu da nam uzme porodičnu zabavu i tako je nastala Egg Smash ideja” – navodi naš student Aleksandar Koprivica i tvorac Egg Smash ideje.

U razvoju ove igrice učestvovalo je ukupno 17 studenata Fakulteta tehničkih nauka, i to: 12 studenata osnovnih studija i dva studenta master studija Inženjerstva informacionih sistema, dva studenta master studija Grafičkog inženjerstva i dizajna i jedan student Inženjerskog menadžmenta.

Sara Havzi, studentkinja master studija Inženjerstva informacionih sistema i saradnik u nastavi na Departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, koja je učestvovala u ovom projektu, navodi da je upravo ovakav sklop studenata doprineo brzom razvoju igrice. “Na Inženjerstvu informacionih sistema stičemo znanje o svim aspektima razvoja softvera - od projektovanja, razvoja pa sve do plasiranja na tržište, vođenja projekta i marketinga. Zahvaljujući studentima GRID-a, aplikacija je imala moderan izgled, a veštine koje je naš student stekao na Inženjerskom menadžmentu dodatno su doprinele da u kratkom roku uspemo da plasiramo našu aplikaciju” – ističe Sara.

Naši studenti su sa velikim entuzijazmom pristupili realizaciji ovog projekta, ali nisu mogli ni da naslute toliko veliki odziv korisnika, i to širom sveta. “Ni mi sami nismo očekivali ovolike brojke dok smo razvijali aplikaciju. Aplikacija je u svega tri dana imala čak 19 034 korisnika i ukupno 300 145 odigranih igara. Kreirano je čak 75 000 jaja, a ako ćemo u gigabajtima, bilo je ukupno 1,6 GB dekorisanih jaja. Ove brojke nas posebno raduju jer smo zaista uspeli u misiji da napravimo prazničnu atmosferu. Pored toga, bili smo u trendingu na Play Store-u i App Store-u. Zanimljivo je da se igrica igrala u gradovima širom sveta gde su trenutno mnogi naši ljudi, udaljeni od svojih porodica. Mi smo ih, makar preko ekrana, približili” - navodi naša studentkinja Maja Cetić.

Deo ovog tima bili su i studenti Inženjerstva informacionih sistema koji su ujedno i osnivači Crystal Pigeon tima, kompanije koja beleži uspehe sa svojim klijentima širom sveta. Bez obzira na svoje obaveze u vezi sa studijama i poslom koji vode, odlučili su se da se uključe u ovaj projekat za čiju realizaciju je rok bio veoma kratak. “S obzirom na to da smo na ideju došli tek 5. aprila i imali vrlo kratak period za izradu aplikacije i sve ostalo, suočavali smo se sa raznim izazovima. Imali smo i stresne situacije, na primer, od čekanja da Play Store i App Store odobre aplikaciju, pa sve do pronalaska bagova noć pre puštanja aplikacije u javnost” – navode Marko Popić i Nikola, osnivači Crystal Pigeon tima, i dodaju da su rezultati i odziv korisnika, tih nekoliko neprespavanih noći i sav stres, pretvorili u neizmernu radost.  
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.