Održan 26. skup „Trendovi razvoja”


16.02.2020. - 21:08 

Skup „Trendovi razvoja 2020”, koji se održao od 16. do 19. februara 2020. godine na Kopaoniku u hotelu „Kraljevi čardaci” u ime Mladena Šarčevića, ministra prosvete nauke i tehnoškog razvoja, otvorio je prof. dr Branislav Jeremić, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. U svom obraćanju prof. Jeremić je istakao značaj ovog skupa za visoko obrazovanje u Srbiji i čestitao organizatorima na kontinuitetu rada na unapređenju ove oblasti u Srbiji kroz 26 skupova.

Prisutnima su se u ime organizatora obratili prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Sanja Podunavac-Kuzmanović, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu. Istoriju razvoja ovog skupa predstavio je prof. dr Vladimir Katić, prodekan za finansije i razvoj FTN-a i istakao da će na ovogodišnjem Trendu biti predstavljeno rekordnih 138 radova 552 autora iz sedam zemalja koji će biti izloženi u sklopu četiri uvodna predavanja, tri okrugla stola šest plenarnih i tri poster sesije. Centralna tema ovogodišnjeg “Trenda”, na kome će mnogobrojni eminentni predstavnici akademske zajednice i drugih institucija iz oblasti visokog obrazovanja i nauke u regionu iznositi svoje naučne i stručne radove, nove ideje i iskustva, jeste „Inovacije u modernom obrazovanju”.

U okviru svečanosti prof. dr Rade Doroslovački, dekan FTN-a uručio je zahvalnice pojedinicima i institucijama za kontinuirani rad i doprinos uspehu ove konferencije. Zahvalnice su dodeljene ministru Mladenu Šarčeviću u čijem odsustvu je zahvalnicu primio prof. Jeremić, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje kome je, takođe, uručena zahvalnica.

Takođe, zahvalnice su uručene i prof. dr Jeleni Kočović, direktorki Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije, prof. dr Ani Šijački, predsednici Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, prof. dr Đuli Mešteru sa Univerziteta Obuda, prof. dr Sanji Podunavac-Kuzmanović, prorektorki UNS-a i prof. dr Vladimiru Katiću, prodekanu FTN-a, dugogodišnjem organizatoru konferencije i uredniku zbornika radova. Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i prof. dr Simi Avramoviću, predsedniku upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

Nakon svečanog otvaranja, uvodni rad na temu “Iskustva u primeni nove metodologije sprovođenja postupka akreditacije u visokom obrazovanju” predstavila je prof. dr Jelena Kočović, direktorka Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije, a zatim je održan okrugli sto “Digitalizacija u akreditaciji”. U dugotrajnoj diskusiji razmatrani su neka rešenja novog softvera za akreditaciju NAT 2019, kao i mogući slučajevi koje bi ovaj softver trebalo u novoj verziji da uvaži. Ovom prilikom dati su razni predlozi za unapređenje i dopunu standarda za akreditaciju.

Cilj skupa je rasprava o aktuelnim problemima visokog obrazovanja, a posebno o pitanjima inovacija u modernom obrazovanju. Biće predstavljen pogled u naredni period razvoja na bazi novih tehnologija učenja kao mogućnostima za poboljšanje kvaliteta nastave i materijalnog položaja nastavnog i nenastavnog osoblja. Predstaviće se i referati vezani za primenu inovacija, transfera know-how u privredu, realizacije patentnih prava, tehničkih rešenja, i sl. Razmatraće se položaj istraživanja i nauke na fakultetima u svetlu novog višegodišnjeg ciklusa naučnih projekata. Diskutovaće se procesi internacionalizacije univerziteta, mobilnosti studenata i profesora kroz Erazmus+, Bilateralne i druge projekte. Očekuju se i doprinosi u oblasti primene najnovijih digitalnih tehnologija u nastavi, učenju na daljinu, upotrebu smart tehnologija i brige o energetskoj efikasnosti i održivom razvoju sa primerima primene na fakultetima u Srbiji. Na kraju, skup će doneti svoje zaključke, koje će dostaviti svim relevantnim institucijama.

Skup „Trendovi razvoja“ tradicionalno donosi svoje zaključke koji će nakon zatvaranja skupa biti dostavljeni svim relevantnim institucijama u ovoj oblasti.

Organizatori „Trenda” su Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka, a pokrovitelji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Podružnica Društva za obrazovanje IEEE sekcije Srbija i Crna Gora (IEEE Education Society Chapter of the IEEE Serbia and Montenegro Section).
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.