Svečano otvoren Naučno-tehnološki park u Novom Sadu


29.01.2020. - 21:53 

Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, deo namenjen Fakultetu tehničkih nauka u kome će se obrazovati preko 3.000 budućih inženjera u oblasti IT-a, svečano je otvoren 29. januara 2020. godine. Naučno-tehnološki park otvorili su Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade u prisustvu dr Nenada Popovića, ministra za inovacije i tehnološki razvoj, članova Pokrajinske vlade, Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada, Dubravke Negre, šefice Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke, prof. dr Radeta Doroslovačkog, dekana FTN-a, profesora, studenata i mnogobrojnih gostiju.

„Ovo je poseban dan, ostvarenje jednog sna koji smo svi zajedno sanjali. Stavili smo pred sebe transformaciju celog društva i danas imamo i suštinski konkretno bolju budućnost za generacije koje dolaze“ – ovom prilikom navela je Ana Brnabić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da se novootvoreni objekat prostire na 30.000 kvadratnih metara i da će u njemu na 10.000 kvadrata, 3.000 studenata i 400 profesora, docenata i asistenata Fakulteta tehničkih nauka imati najsavremenije uslove za rad.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada naveo je da ovo "nije samo najpametnija i najzelenija zgrada u Novom Sadu i nije samo zgrada, već odgovor i sistem za budućnost, znanje, nauku i inovacije".

Prof. dr Rade Doroslovački se ovom prilikom zahvalio svima koji su pomogli da se NT park izgradi i istakao njegov višestruki značaj, pre svega u domenu povezivanja nastave, nauke i privrede u oblasti IT-a jer će doprineti kvalitetnijem obrazovanju većeg broja inženjera u IT sektoru. “Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što smo se danas, u 60. godini postojanja Fakulteta tehničkih nauka, okupili ovde da otvorimo novu zgradu koja će biti okosnica razvoja IT struke u Srbiji. Ovim jedinstvenim objektom će se sinergija između obrazovanja, nauke i privrede, koja je ključ razvoja FTN-a, podići na još viši nivo” – istakao je prof. Doroslovački.  

U okviru svečanosti organizovan je i oblizak svih pet spratova novoizgrađenog objekta, amfiteatara, laboratorija i zelenog krova sa pogledom na Novi Sad koji je predvodio prof. dr Srđan Kolaković, direktor Naučno-tehnološkog parka i prodekan za investicije i saradnju sa privredom FTN-a.

Izgradnja NT parka, vrednog 26 miliona evra, počela je polaganjem kamena temeljca u oktobru 2016. godine.

Autori objekta i odgovorni projektanti arhitekture bili su profesori Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN-a: prof. dr Radivoje Dinulović, prof. dr Darko Reba, prof. dr Dragana Konstantinović, prof. dr Miljana Zeković i mnogobrojni tim profesora, asistenata i saradnika ovog departmana. Arhitektonski koncept objekta odgovor je na specifične programske zahteve i uslove vrlo kompleksne lokacije. Njegove prepoznatljive fasade, vrlo svedena obrada enterijera i atrijumi koji se otkrivaju u njegovoj unutrašnjosti čine samo deo arhitektonskih rešenja za ovako kompleksan projektni zadatak.

Izvođač radova bila je kompanija „Italiana Costruzioni“ iz Rima i „Amiga“ iz Kraljeva, a nadzor nad izvođenjem radova vršila je Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru.

U drugom delu objekta, koji je još uvek u izgradnji, naći će se razvojni centri kompanija, kao i startap preduzeća.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.