FTN dobitnik Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja


28.01.2020. - 11:58 

Na svečanosti održanoj u Vladi Republike Srbije 27. januara 2020. godine, prof. dr Radetu Doroslovačkom, dekanu Fakulteta tehničkih nauka uručena je tradicionalna Svetosavska nagrada za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja koje je Fakultet tehničkih nauka postigao u 2019. godini. Pred mnogobrojnim uvaženim gostima, dekanu je nagradu uručio gospodin Mladen Šarčević ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Za 2019. godinu dodeljeno je ukupno 28 Svetosavskih nagrada. Čestitajući dobitnicima ministar Šarčević je ovom prilikom istakao da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac ili institucija može da dobije. "Komisija za dodelu nagrade meri precizno doprinos pojedinaca, institucija u unapređenju obrazovanja i vaspitanja i svake godine, među dobitnicima su i predstavnici lokalnih samouprava, kompanija, naučnih institucija i drugih organizacija, ali i pojedinaca. Mislim da dobitnici nagrade predstavljaju svojevrsan uzor" - naveo je Šarčević.

Svetosavska nagrada tradicionalno se dodeljuje pojedincima, ustanovama i kompanijama za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređenju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Fakultet tehničkih nauka nagrađen je za dugogodišnji doprinos naučno-istraživačkom radu i izuzetne rezultate u školovanju kadrova. U obrazloženju Ministarstva navodi se da: FTN u svim sferama delovanja postiže zavidne rezultate već 60 godina i poverenje koje mu je dato pretvara u ponos. Fakultet tehničkih nauka sa više od 15.000 aktivnih studenata, 1.200 zaposlenih, jedna je od najsavremenije organizovanih visokobrazovnih institucija u regionu, poznata je i priznata u celom svetu. Trenutno na ovom fakultetu se realizuju istraživanja u okviru 110 projekata MPNTR-a. Nastavnici i saradnici su u protekloj godini objavili 257 radova u vodećim svetskim časopisima, a neki od njih su svrstani i među najcitiranije svetske naučnike.

Izvor fotografije: screenshot Novosadska TV
 

  • Nije moguće prikazati sliku.