Svečano otvoren drugi FTN Hakaton


08.06.2019. - 10:35

Uz prisustvo velikog broja studenata, maturanata, partnera i zvanica svečano je otvoren drugi FTN Hakaton 8. juna 2019. godine u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu.

Takmičenje je otvorio prof. dr Vladimir Katić, prodekan za finansije i razvoj Fakulteta tehničkih nauka koji je istakao značaj ovog događaja za lični i profesionalni razvoj studenata i srednjoškolaca, pogotovo jer im pruža priliku da dva dana rade sa mentorima koji su stručnjaci u svojim oblastima.

Vladimir Todorović, šef Kancelarije za međunarodnu saradnju FTN-a i prof. dr Nenad Simeunović, koordinator rada Marketing službe FTN-a kao idejni tvorci FTN Hakatona, predstavili su glavni motiv ovog takmičenja koji se odnosi na podsticanje inovativnosti i kreativnosti kod mladih ljudi u cilju podizanja preduzeničkog duha kod studenata i pre završetka studija.

Osnovna tema ovogodišnjeg FTN Hakatona odnosi se na analizu podataka iz koje će učesnici testirati i razvijati svoja znanja, kako kroz takmičenje, tako i kroz atraktivna, naučno-popularna predavanja koja će održati stručnjaci u ovoj oblasti uz glavnu poruku takmičenja “Play with data to build a Smart city“. Osim podsticanja novih ideja, razmene znanja i veština i međusobne spoznaje kapaciteta i potencijala timskog rada studenata iz različitih oblasti nauke, još jedan od ciljeva je promocija vrednosti studentima i srednjoškolcima.

Takmičari su studenti FTN-a i drugih fakulteta sa različitih studijskih programa, čime se podstiče multidisciplinarna saradnja kao uslov za kreiranje uspešnih startapa. Osim toga, cilj je da se studenti inspirišu na sopstvene preduzetničke poduhvate. Takođe, deo Hakatona, pod nazivom „PROMOTON“ je predviđen za maturante i podrazumevaće nešto kraću formu sa drugačijom temom. Ovom prilikom će se maturanti naći u društvu starijih kolega i doživeti prva akademska iskustva.

FTN Hakaton će trajati dva dana, 8. i 9. juna 2019. godine, i realizuje se u okviru projekta prekogranične saradnje sa Hrvatskom XBIT čiji je jedan od realizatora Fakultet tehničkih nauka.