Erasmus+ poseta profesora Tehničkog univerziteta iz Košica iz Slovačke


10.05.2019. - 13:54

U okviru Erasmus+ programa razmene profesori Fakulteta elektrotehnike i informatike Tehničkog univerziteta iz Košica (Slovačka) Viliam Fedak, Karol Kyslan i Marek Pastor boravili su u Novom Sadu na Fakultetu tehničkih nauka. Cilj njihove posete bio je međunarodna razmena znanja i iskustava kada su u pitanju nastavni procesi na ove dve institucije u oblasti elektrotehnike i mehatronike.

Goste je dočekao prof. dr Vladimir Katić, prodekan FTN-a sa svojim saradnicima, nakon čega je bio organizovan i oblizak laboratorija Fakulteta. Tokom svoje posete, profesori sa TU iz Košica odslušali su predavanja koje je prof. dr Darko Marčetić sa Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije FTN-a održao studentima osnovnih studija Mehatronike. Pored toga, bili su prisutni na dve odbrane diplomskih radova naših studenata. Takođe, i gosti su za naš nastavnik kadar i naše studente održali otvoreno predavanje na temu “Aktualne istraživačke i pedagoške aktivnosti u odeljenju elektrotehnike i mehatronike na TU Košice" na kome su predstavili svoj univerzitet, fakultet i Odsek za elektrotehniku i mehatroniku čiji su deo.

Pored informacija o ovom slovačkom univerzitetu, sa kojim FTN ima dugogodišnju uspešnu saradnju, prisutni su imali priliku i da čuju nešto više o međunarodnim projektima, projektima saradnje sa industrijom, kao i pedagoškim aktivnostima i mogućnostima za saradnju sa ovom stranom visokoobrazovnom institucijom. Uz to, bilo je govora i o EDPE 2019 naučnoj konferenciji koju podržava IEEE i organizuje Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije FTN-a. Ovo predavanje organizovala je Katedra za energetsku elektroniku i pretvarače u sklopu Erazmus+ projekta sa TU Košice uz podršku IEEE ogranka u Novom Sadu.

Gosti iz Slovačke preneli su pozitivna iskustva svog boravka na FTN-u, a posebno im je bilo interesantno što su imali priliku da slušaju predavanja na srpskom jeziku. Jedan od domaćina, prof. Marčetić poklonio im je po jedan primerak svog udžbenika.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.