FTN na Međunarodnom festivalu nauke i obrazovanja


09.05.2019. - 13:40 

Fakultet tehničkih nauka i ove godine nastupiće na Međunarodnom festivalu nauke i obrazovanja koji će se održati 18. i 19. maja 2019. godine u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. U okviru Festivala FTN će za sve zainteresovane srednjoškolce organizovati i Dan otvorenih vrata u subotu, 18. maja 2019.

Cilj manifestacije je promocija nauke, uz predstavljanje savremenih dostignuća i aktuelnih istraživanja u svetu i kod nas. Raznovrstan edukativan, interaktivan i zanimljiv program festivala obuhvatiće preko 60 radionica iz tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih, društvenih, humanističkih i medicinskih nauka i umetnosti, koje su namenjene širokoj publici, različitih uzrasta i interesovanja.

Fakultet tehničkih nauka će se predstaviti kroz sedam radionica:
1. „Značaj i uloga PTT saobraćaja” – Departman za saobraćaj
2. „Razotkrivanje iluzija” – Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn
3. „Napravi Android aplikaciju“ – Departman za računarstvo i automatiku
4. „DEPT-ova radionica energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“ – Departman za energetiku i procesnu tehniku
5. „Ipak se okreće“ – Departman za tehničku mehaniku
6. „Radionica pozorišta senki“ – Departman za arhitekturu i urbanizam
7. „iDEAlab - Virtuelna realnost i Industrija 4.0“ – iDEAlab

Radionica: „Značaj i uloga PTT saobraćaja”

Razvoj PTT sistema je usko povezan sa razvojem države. Može se reći da PTT sistemi predstavljaju krvotok države, omogućavajući realizaciju svoje misije i vizije, što se ogleda u stvaranju društva blagostanja. Posebno su od značaja javni poštanski operatori koji na prvom mestu postavljaju javni interes omogućavajući svakom stanovniku da neograničeno koristi usluge, što se ogleda pre svega u obezbeđivanju univerzalne poštanske usluge. Značaj PTT tržišta ogleda se u intenzivnom razvoju konkurencije, kako u domenu poštanskih tako i u domenu telekomunikacionih usluga. Potrebe za komunikacijom i prenosom pošiljaka rastu, tako da se može očekivati nastavak pozitivnog trenda rasta usluga koje spadaju u ovaj sektor.  Naravo, kako se navedeno tržište bude razvijalo, biće sve izraženija potreba za visoko-kvalifikovanim kadrovima u oblasti PTT saobraćaja.


Radionica: „Razotkrivanje iluzija”

Zašto objekti na slici menjaju veličinu? Kako da izabremo prave boje i napravimo da se slika „kreće“? Da li vas vaše oči ponekad varaju? Posetite radionicu Departmana za grafičko inženjerstvo i dizajn i pomozite nam da razotkrijemo optičke iluzije.

Vizuelni opažaj našeg okruženja zavisi ne samo od građe vizuelnog sistema, već i od načina procesiranja informacije, našeg poimanja prostora i prethodnih iskustava. Neretko se dešava da usled svih pomenutih faktora naša percepcija biva "iskrivljena", te da pojedine objekte ne vidimo onakvim kakvi oni zaista jesu. Na radionici departmana za Grafičko inženjerstvo i dizajn biće demonstirane vizuelne iluzije veličine i kretanja, kao i mehanizmi koji stoje iza njih. Učesnicima će biti objašnjeno kako na percepciju objekta utiču okolni elementi (njihova pozicija, usmerenje i veličina), kao i kako se vizuelne iluzije mogu poništiti.


Radionica: „Napravi Android aplikaciju“

"Radionica "Napravi Android aplikaciju" će zainteresovanim učesnicima demonstrirati kako se prave Android aplikacije i omogućiti im da uz našu pomoć naprave svoju prvu Android aplikaciju. Namenjena je prvenstveno deci uzrasta do 9 do 12 godina, ali može biti zanimljiva i starijoj deci koja u školi nisu imala dodira sa programiranjem. Cilj radionice je da kroz igru zainteresuje decu za programiranje, trenutno jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu."


Radionica: „DEPT-ova radionica energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“

Radionica je osmišeljna da posetiocima pruži priliku da se kroz različite edukativne i zanimljive eksperimente upoznaju sa značajem energije i njenom racionalnom upotrebom. Budući srednjoškolci, brucoši ali i svi drugi zainteresovani imaće mogućnosti da aktivno učestvuju u eksperimentima i da kroz interaktivni pristup postanu svesniji značaja energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije.


Radionica: „iDEAlab - Virtuelna realnost i Industrija 4.0“

iDEAlab je nastao u okviru međunarodnog Tempus projekta „Fostering students' entrepreneurship and open innovation in university-industry collaboration (iDEALab)“ koji je koordiniran od strane Univerziteta u Novom Sadu. Radionica u iDEAlab-u prikazaće mogućnosti primene virtuelne realnosti u poslovima sa industrijom kao i najsavremenija rešenja kada je Industrija 4.0 koncept u pitanju.


Radionica: „Ipak se okreće“ – Departman za tehničku mehaniku

Od davnina ljudi su posmatrali i proučavali kretanje nebeskih tela. Zemlja se kreće oko Sunca a Mesec oko Zemlje i zajedno sa Zemljom oko Sunca. Kako se kreću ostale planete? Koja sila deluje između njih? Da li se možda radi o zakrivljenom prostoru? Posetite radionicu Departmana za tehničku mehaniku FTN da demonstriramo kretanje planeta. Takođe, ponesite omiljeni autić i "pobedite" gravitaciju.


Radionica: „Radionica pozorišta senki“ – Departman za arhitekturu i urbanizam

Učesnici radionice će imati mogućnost vizuelnog izražavanja kroz pozorište senki, koristeći grafoskop kao izvor svetla, dvodimenzionalne lutkice napravljene od različitih materijala, crteža na foliji i sopstvenog tela za pričanje priče.


Organizator Festivala je Univerzitet u Novom Sadu, a generalni pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Radno vreme Festivala je od 10 do 18 časova, a ulaz je besplatan.

Detaljnije informacije: www.scifest.uns.ac.rs.