Na FTN-u održan panel: Industrija 4.0 za male i srednje organizacije


09.05.2019. - 10:21 

U organizaciji Departmana za proizvodno mašinstvo Fakulteta tehničkih nauka, Mašinskog fakulteta u Beogradu i Privredne komore Srbije, 23. Aprila 2019. godine u svečanoj sali FTN-a, održan je panel pod nazivom "Industrija 4.0 za male i srednje organizacije“, koji je okupio preko 150 predstavnika privrede i akademskih institucija iz cele Srbije. Na panelu su se razmatrali najvažniji aspekti I4.0 za proizvodna preduzeća kao elementi nove industrijalizacije Srbije.

U okviru uvodnog dela panela obratili su se predstavnici institucija koje su organizovale ovaj panel.
Koncept I4.0 zasniva se na klasičnim principima industrijske proizvodnje, ali uz uvođenje digitalizacije u proizvodne procese, međusobnu komunikaciju i umrežavanje svih procesa. Prema tome, vodeća uloga u industriji 4.0 pripada mašinskom, elektrotehničkom i softverskom inženjerstvu, uz podršku drugih inženjerskih disciplina koje se izučavaju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, poručio je prof. dr Dragiša Vilotić, prodekan za nastavu FTN-a.

U ime inicijatora panela Industrija 4.0, skup je pozdravio prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu. Industrija 4.0 je definisana na sajmu tehnike u Hanoveru 2011. godine kao napredni model automatizacije proizvodnje, a sada je to jedna nova filozofija i sveobuhvatni pokret koji se proširio i na druge delatnosti i interakcije u društvu. Ta nova filozofija donosi velike izazove u sve sfere, posebno u oblast visokog obrazovanja, zbog čega akademska zajednica u Srbiji mora da radi na osavremenjavanju postojećih i uvođenju novih studijskih programa za Industriju 4.0, naveo je dekan Mašinskog fakulteta

Prof. dr Sebastijan Baloš, direktor Departmana za proizvodno mašinstvo FTN-a ocenio je da je panel o Industriji 4.0 dobra prilika da predstavnici države, akademske zajednice i privrede, razmene mišljenja i znanja o novom načinu proizvodnje, kao i da razjasne neke od nedoumica u primeni modela I4.0. To takođe omogućava da se nova znanja prenesu studentima na pravi način kako bi ih oni sutra što lakše primenili za unapređenje procesa proizvodnje u industriji.

Vidosava Džagić, pomoćnica direktora Privredne komore Beograda, koja je integralni deo Privredne komore Srbije, istakla je da ta privredna asocijacija ima značajnu ulogu u podsticanju digitalne transformacije. U okviru toga ima i posebno organizovanu jedinicu – Centar za digitalnu transformaciju. Njegova osnovna uloga je pružanje podrške malim i srednjim preduzećima za promenu biznis modela u skladu sa zahevima koncepta Industrija 4.0.

U nastavku panela, privrednici, profesori više fakulteta iz Srbije i studenti imali su priliku da čuju izlaganje na temu „I4.0 koncept – digitalne tehnologije u proizvodnom procesu” prof. dr Mijodraga Miloševića i prof. dr Dejana Lukića sa FTN-a, organizatora ovog panela. U okviru izlaganja predstavljeno je više od 20 različitih tehnologija koje se primenjuju u digitalizaciji i optimizaciji proizvodnje, kao što kibernetsko-fizički sistemi, internet stvari, oblak tehnologije, big data, proširena stvarnost, digitalni blizanci, umrežena fabrika i dr. Isto tako, prikazan je i primer sistema za Cloud-bazirano projektovanje tehnoloških procesa izrade proizvoda koji koristi ekspertsko višekriterijumsko ocenjivanje u cilju optimizacije proizvodnje.

O modelu Industrije 4.0 za male i srednje organizacije govorili su prof. dr Vidosav D. Majstorović i prof. dr Radivoje Mitrović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu. Industrija 4.0 ovim organizacijama otvara prostor da stvaraju proizvode s visokom dodatom vrednošću i da se na taj način kao partneri priključe kompanijama u industrijski razvijenim zemljama. Prednost domaćih malih i srednjih preduzeća je njihova fleksibinost i prihvatljiva cena koštanja pojedinačnog proizvoda, a ukoliko bi proizvodili cele sklopove bili bi značajno privlačniji kao partneri velikim svetskim kompanijama.

Nakon toga inženjeri predstavnici remoniranih kompanija su prikazali primere dobre prakse o različitim aspekatima koncepta Industrija 4.0.
Robert Klačak iz kompanije Fanuc Automation, predstavio je fabričku automatizaciju za Industriju 4.0, dok je o senzorskim sistemima kao podršci modelu I4.0 govorio Draško Kalanj iz INGNS-Inženjering-a koja je generalni zastupnik kompanije IFM electronic.

Ivan Milentijević iz kompanije Axiom Tech predstavio je Simensova programska rešenja od razvoja do proizvodnje kao sastavnom delu Industrije 4.0, a Zoran Rončević iz kompanije Sprint NT je imao vrlo interesantno izlaganje na temu industrijski internet stvari (IIoT).

U okviru završnog dela panela vođena je opsežna diskusija, čiji zaključci, kao i zaključci samih izlaganja se mogu formulisati u sledećem:
• Budućnost je odavno počela i nije pitanje hoćemo li u nju, jer ko neće - nestaće sa scene, zato je potrebno inovirati, automatizovati, digitalizovati i povezati se.
• Potrebna je strategija nove industrijalizacije na čemu zajedno treba da rade država, poslovna i akademska zajednica.
Potrebni su nam kvalitetni visokostručni kadrovi-inženjeri, jer ljudi završavaju poslove, a ne tehnologije.

Od rezultata u implementaciji koncepta I4.0 zavisi da li će Srbija za 10-ak godina imati modernu industriju i gde će biti njeno mesto na svetskoj sceni.

 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.