FTN posetili predstavnici Tehničkog univerziteta u Vuhanu (NR Kina)


06.02.2019. - 14:00 

U okviru programa bilateralne saradnje i razmene akademskog osoblja između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, profesori sa Tehničkog univerziteta u Vuhanu posetili su Fakultet tehničkih nauka u cilju učvršćivanja i unapređenja saradnje između ove dve visokoškolske ustanove.

Svrha posete bila je definisanje narednih aktivnosti u okviru projekta „Razvoj i primena naprednih modela za adaptivno planiranje i upravljanje transportom na unutrašnjim vodnim putevima“ („Development and application of advanced models for adaptable planning and control of inland waterways transport“) koji zajednički realizuju Nacionalni istraživački centar za vodni transport i bezbednost plovidbe sa Tehničkog univerziteta u Vuhanu i zaposleni na Departmanu za saobraćaj i Departmanu za računarstvo i automatiku FTN-a.

Istraživački tim Tehničkog univerziteta u Vuhanu (prof. dr Sinping Jan, direktor centra i dugogodišnji prorektor Tehničkog unverziteta u Vuhanu, prof. dr Di Žang, pomoćnik direktora, prof. dr Đialun Liu i prof. dr Đinfen Žang) primili su prof. dr Rade Doroslovački, dekan FTN-a i prof. dr Dragiša Vilotić, prodekan FTN-a koji su detaljno predstavili rad Fakulteta i dostignuća i perspektive koje donosi izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu. Pored nastavnika i saradnika sa Fakulteta tehničkih nauka, radionici su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Autonomne Pokrajine Vojvodine i predstavnica JVP „Vode Vojvodine“.

Članovi istraživačkog tima sa Fakulteta tehničkih nauka (prof. dr Todor Bačkalić, prof. dr Željko Kanović, doc. dr Marinko Maslarić i doc. dr Vladimir Bugarski) proveli su tri dana sa gostima u okviru kojih je održana i radionica koju su svojim uvodnim predavanjima otvorili rukovodioci kineskog i srpskog tima - profesor Jan i profesor Bačkalić. Istraživači sa Tehničkog univerziteta u Vuhanu predstavili su svoje laboratorije, najnovija istraživanja i najsavremenija dostignuća u oblasti upravljanja vodnim saobraćajem i aktivnosti u razvoju pametnih autonomnih teretnih brodova za unutrašnje vodne puteve. U okviru projektnih aktivnosti učesnici su posetili i branu na Tisi i hidročvor Bečej na kanalu Bečej-Bogojevo.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.